.   
PÀGINA D'INICI
ALTRES MÚSIQUES
NARCISA FREIXAS
Pere SALa
J.B. ESPADALER

COM COL·LABORAR

AGRAÏMENTS

PÀGINA SEGÜENT

LLIBRES & MÚSICA

LLISTAT

ALFABÈTIC

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W-X-Y-Z

  

LLISTAT PER

MUNICIPIS

ANDORRA

BARCELONA

CATALUNYA NORD
GIRONA
LES ILLES
LLEIDA
TARRAGONA
VALÈNCIA
ALTRES LLOCS
GENÈRICS
PROFANS

Complements i Observacions

MIDI Melodia
MIDI Veu doblada
MIDI Harmonitzat
MP3 Melodia
MP3 Harmonitzat
Romànic a l'objectiu
Anàlisi històric


Col·laboracions mútues

 

Sol·licitar una edició musical determinada

Atesa la important quantitat de goigs que esperen per editar el seu midi, la publicació és aleatòria. Si alguna parròquia, col·lectiu o persona privada desitja el MIDI d'un goigs concret ho pot sol·licitar a l'adreça-e del final d'aquestes notes i, si és possible, amb molt de gust serà atesa.

  

Edicions sense partitura

Els Goigs d'Obaga s'ofereix a  qualsevol persona o entitat que no disposi de la  tonada escrita en solfa dels seus Goigs per fer-ho desinteressadament, només cal que ens feu arribar un arxiu sonor enregistrat (p.e., amb el mateix mòbil) d'alguna cantada.

  

Composició de melodies

Per a l'edició de goigs nous es posa a disposició de l'interessat un servei de composició i harmonització de melodies.

  

Rectificacions i suggeriments.

Els Goigs d'Obaga us agrairà que li comuniqueu les incorreccions que pugueu observar en qualsevol aspecte del material publicat.

Els matisos i suggeriments per millorar-ne el rigor us seran igualment agraïts.

  

Donacions de Goigs

S’accepten donacions de col·leccions de goigs i també exemplars solts. El Col·lectiu Obaga emetrà en cada cas un document justificant de la recepció a favor del donant.

  

Escriviu a:

goigs@rostoll.cat


   
   
 
4
 
  
   
 

 

 

 CLICA SOBRE UN BISBAT PER CERCAR


Darreres   MELODIES   publicades

 Amb número: Melodia nova - Sense número: Melodia actualitzada

2196

Verge del Carme - Santuari de Cardó / Benifallet

(Bisbat de Tortosa)

-

Sant Andreu Apòstol - Santanyí

(Bisbat de Mallorca)

-

Sant Andreu Apòstol - Besora / Navès

(Bisbat de Solsona)

-

La Puríssima Concepció - Sabadell

(Bisbat de Terrassa)

-

Puríssima Concepció - Aleixar

(Arquebisbat de Tarragona)

-

Sant Pau de Narbona - Casserres

(Bisbat de Solsona)

-

Santa Llúcia - Vilafranca del Penedès

(Bisbat de Sant Feliu de Llobregat)

-

Sant Antoni Abat - Ripoll

(Bisbat de Vic)


COM COL·LABORAR AMB AQUEST BANC DE MELODIES

La tonada amb la qual es cantaven era transmesa de boca a orella perquè el poble, antigament, difícilment sabia llegir, les melodies que no van ser mai escrites es van començar a oblidar a mesura que es morien les darreres persones que els recordaven. D'aquesta manera es va perdent un patrimoni musical antiquíssim. (anar-hi...)


El Col·lectiu Obaga fusiona en aquest bloc les imatges de "Romànic a l'Objectiu" amb les tonades de "Els Goigs d'Obaga" d'aquelles advocacions que coincideixen. Al final de cada entrada hi trobareu unes icones per poder veure la fitxa de l'edifici, escoltar la melodia dels goigs, veure i imprimir la partitura i una imatge ampliada del document. (anar-hi)


Informació de la pàgina

Sobre aquestes músiques

Aquesta secció només pretén acostar aquestes melodies a  l'interessat i proporcionar un document de treball,  sense cap altra pretensió conscients que un arxiu MIDI o MP3 esdevé només un facsímil auditiu que mai substituirà (ni ho preten) l’acústica dels instruments i, menys encara, els matisos innats del cor de veus populars que els canten. 

Els fitxers d'aquesta col·lecció han estat editats amb Harmony Assistant® i MusEscore que utilitzen les seves pròpies llibreries de sons la qual pot no coincidir amb la dels reproductors més habituals o del sistema; això implica un resultat sonor més pobre o diferent de l'original. La part interessant del format midi és que permet la lectura de les notes amb qualsevol editor musical estalviant la corresponent feina de transcripció.

Qualsevol tonada publicada podria ser desada amb format MP3 però això comporta un augment considerable de la mida del fitxer. Malgrat tot, a partir de l'abril de 2016 totes les tonades noves es publiquen en els dos formats. Si us interessa alguna música en concret en format MP3 la podeu demanar a: goigs@rostoll.cat i us serà tramesa per correu-e. Altrament si el què us interesa el fitxer amb format d'intercanvi musical XML també està a la vostra disposició.


Sobre les PARTITURES

A partir de la publicació de l'arxiu a musical número MIL el volum de fitxers ha arribat a un nivell considerable i l'espai per a l'hostatgement és limitat. Per aquesta raó, i atès que l'objectiu d'aquesta web són els arxius sonors, hem cregut oportú retirar-ne les partitures PDF per garantir la continuïtat de les publicacions.

No obstant tothom qui desitgi una partitura la pot demanar lliurement a: goigs@rostoll.cat i li serà tramesa gratuïtament per correu-e.


Sobre les lletres i les imatges

Pel que fa a les lletres en les webs de referència relacionades al final del paràgraf hi trobareu mil·lers d'imatges amb la lletra. Malgrat tot no tindrem cap incovenient en remetre via correu-e la partitura pdf amb la lletra incorporada a qui ho necessiti i, amb temps, ens ho demani.

    Biblio Goigs         Goigs i devocions populars      L'Aventura Gogística       ADET - Torelló

Què són els goigs?

ELS GOIGS

Els goigs són unes composicions poètiques de lloança a la Verge, a Déu i els sants principalment. Van adreçats a ser cantats pel poble a les esglésies i santuaris tot lloant l’advocació titular. Les poesies, en català des del seu origen, presenten una estructura estròfica i mètrica molt antiga, derivada de la ‘dansa’ medieval provençal, que s’ha perpetuat ininterrompudament al llarg de set-cents anys gràcies a ser cantats en ocasions festives, i també gràcies a la difusió de la impremta. És per això que dels goigs se’n diu que conformen un gènere literari semipopular, per aquesta dualitat en la seva transmissió: l’oral i la tipogràfica.
Quan a partir del segle XVI aquests goigs fins aleshores cantats es comencen a difondre impresos en un full de paper solt, es decoren de forma especial amb una estampa xilogràfica que representa l’advocació i boniques orles que envolten els versos. Les estrofes es disposen generalment en dues columnes. Al final de les cobles hi sol figurar una molt breu oració i, a banda i banda de la imatge, apareixen un parell de motius decoratius com gerros florals o símbols al·lusius al lloc.
El contingut literari de les diferents estrofes dels goigs ha estat classificat, des dels seus inicis, entre els gèneres poètics eminentment narratius ja que exposen àmpliament missatges de Déu als homes, o relaten episodis de les vides dels sants, o devocions litúrgiques, per acabar tot implorant favors davant les adversitats humanes. I el que converteix aquests goigs en documents singularíssim és que des del seu origen són escrits en català i presents en tot l’àmbit dels Països Catalans.
Aquests càntics no són doncs coses del passat: arguments, lloances i precs encara ara s’entonen, es publiquen i es reediten, tot actualitzant les versions per vincular-les millor a les idiosincràsies de la societat actual. La seva difusió ha estat permanent i ininterrompuda, i atresoren un munt d’informacions i de missatges que mantenen ben viu el desig dels fidels per cantar-los en ocasions festives assenyalades, com misses patronals, aplecs, o festes
d’aniversaris.

Nora Vela

El Far de Puig-Agut

 

Elements del Goigs

 En els Goigs hi podem trobar uns elements que són comuns a tots ells, malgrat la singularitat que algun goig pot presentar. Els elements més característics d’un goig es poden definir com:

La Capçalera, que presenta el nom de l’advocació i el lloc on es venera.

El Gravat, o la imatge de l’advocació, que ens serveix per imaginar-nos gràficament l’advocació.

L’Ornament, que normalment solen ser composicions decoratives col·locades a cada costat de la imatge.

L’Orla, o també la sanefa són elements decoratius que envolten tot el text.

El Text, es troba presentat en columnes. Després de cada estrofa es repeteix la resposta (els dos últims versos de l’entrada amb la qual s’inicia el goigs)

El Corondell, és l’element decoratiu entre les columnes del text.

La Partitura musical, que comença aparèixer en els goigs a partir del segle XIX.

L’Oració, sovint breu i en llatí.

També hi trobem La Nota, sobre indulgències o la devoció.

I per finalitzar el Retall d’història al darrera del goig, característic dels goigs moderns i sovint signat.

 (Del web de la Parròquia de la Sagrada Família d'Igualada)


Altres llocs web i informació sobre goigs

Enllaços a Documents

 

• 

Els Goigs dibuixats per l'arquitecte Josep M. Jujol (Nora Vela)

• 

Els Goigs de Ramon Llull (Nora Vela)

• 

Els Goigs de la guerra de successió (Nora Vela)

• 

Goigs a traves de recursos electrònics (Nora Vela)

• 

Quin goig de... Goigs

• 

Els Goigs al Lluçanès. Entre la devoció i la identitat

La primera edició coneguda de goigs polifònics a la manera de fulls volanders (Barcelona, 1702) Per Glòria Ballús i Casòliva i Antonio Ezquerro Esteban

• 

Goigs a Nostra Senyora de la Bovera, un manuscrit anònim del 1721. Per Josep M. Salisi i Clos

Manada de Goigs

• 

Els Goigs. Per Joan Roig

• 

Els Goigs de Mn. Pere-Joan Llabrés i Martorell

• 

Els Goigs del Montseny

• 

Els goigs: una forma musical catalana, culta i popular

• 

Els Goigs i el seu espai en la col·lecció local

• 

Indexació dels goigs en fulls solts.

• 

Els Goigs marians i la iconografia musical

• 

Els Gojos dels Plans de Sió

• 

Els Goigs de Blanes

• 

Els Goigs de Verdaguer. Edicions i estudi.

• 

Gòsos, gòccius… goigs.

• 

Els Goigs de Ntra. Sra. de La Roca

• 

Els goigs de 'Pascar amb pandero al ve'inat d'Esclet de Cassa de la Selva

Els Goigs per Jordi Salat

Goigs lloretencs procedents del fons xilogràfic de la Tipografia Carreras de Girona

Els goigs de Catalunya Nord i el Tractat del Pirineus

Més webs de referència

 

• 

Biblio Goigs

• 

Goigs i devocions populars

• 

Amics dels Goigs

• 

ADET - Torelló

• 

Goigs del Bisaura

• 

Els Goigs de l'Alt Urgell (vídeo)

Fons Sol-Torres

• 

Els Goigs de Manlleu

DÚLIA. Joan Arimany Juventeny

Els Goigs de la Vall del Llémena

Médiathèques de Montpeller

Els Goigs de la Ruta del Cister

• 

Els Goigs de l'Alt Camp

Quin goig de Goigs

Piscolabis Librorum

• 

Els Goigs entre la devoció i la festa

• 

El  Rector de Vallfogona

• 

Els Goigs a Sta. Llúcia

Gaudia

• 

Goigs de la Mare de Déu

Parròquia de Sant Genís

Col·lecció Ramon Orgà

...més documents

Musicologia dels goigs

Goigs de l'Hospital Gerneral de la Santa Creu

 Paral·lelismes musicals i situacionals entre els Goigs i els 'Gosos'. Jaume Ayats