PÀGINA D'INICI     [NARCISA FREIXAS  [Goigs]    [Pere SALa]    [J.B. ESPADALER]    (CANÇONER DEL RIPOLLÈS)

Sons del Folklore del Lluçanès

"Durant els darrers anys, a tot Catalunya, el progrés assolit per la cultu-ra popular i tradicional ha estat molt notable. Els pobles han anat recupe-rant l'alegria de la festa i les arrels autèntiques de la cultura autòctona.

El Lluçanés —una comarca natural plegada de tradicions i llegendes,de personatges mítics, de gestes heroiques,amb indrets d'una gran belles-sa— té la sort d'haver sabut conservar i avui divulgar moltes danses d'orí-gens antiquíssims i cançons del temps dels nostres avis.

Si avui la nostra comarca gaudeix i s'enorgulleix de donar a conèixeraquest extens assortit de melodies, danses, rondalles i costums avials, entremolts altres aspectes que simbolitzaven la manera de viure dels nostresavantpassats, és, en gran part, grácies a un personatge enamorat delLluçanès, que coneixia tothom i tots els racons d'aquesta terra. Ens referima Josep Maria Vilarmau i Cabanes, el folklorista del Lluçanès, del qual en-guany celebrem el cinquantè aniversari de la seva mort i a qui l'Ajuntamentde Prats de Lluçanès vol homenatjar amb l'edició d'aquest volum.

El Grup de Re-cerca Folklòrica d'Osona, Jaume Aiats, Xavier Roviró i Ignasi Roviró, han treballat la major part de l'arxiu Vilarmau, amb la qual cosa avui ens ofereixen una mostra, en aquestes pàgines de la magnífica labor de recercai recuperació d'un grapat de costums populars propis del Lluçanès."

    

Text extret de la presentaciói del llibre "Folklore del Lluçanès"

F. Xavier Cortada i Jordà

Regidor de Cultura

Ajuntament de Prats de Lluçanès

AQUEST RECULL (que s'anirà ampliant) S'EXTREU D'AQUEST LLIBRE

   

Folklore del Lluçanès

ISBN:84-86949-93-9

DINSIC Publicacions Musicals

Josep Maria Vilarmau i Cabanes (Santa Maria de Merlès, 1900 - Santa Maria de Merlès, 1947), estudiós, músic, poeta i militant polític.

Fill d’una família amb ascendents procedents del Lluçanès, del Berguedà i del Bages, va ser un gran coneixedor d’aquestes comarques. A partir dels anys 20 del segle XX, es va interessar per la cultura occitana i es va relacionar amb els ambients literaris i la vida cultural barcelonina. Amb uns bons coneixements de música i de la realitat pagesa, va començar a introduir-se en el món del folklore, on va rebre el mestratge d’Anton Busquets i Punset i va seguir la metodologia de recerca i classificació que li va arribar de mans de Rossend Serra i Pagès.

El gener de 1934 va ser elegit alcalde de Santa Maria de Merlès, al Berguedà. Militant compromès i membre de la Lliga, el juliol del 1936 va decidir passar-se al bàndol dels revoltats. Obligat a exiliar-se a França, va acabar treballant de xofer a l’exèrcit de l’aire. A partir dels anys 40, va treballar intensament en l’elaboració de Folklore del Lluçanès. Entre el 1945 i 1946, va pronunciar diverses conferències en català de temàtica literària i es va posicionar clarament entre els continuadors de la línia de la Renaixença.

Va recollir material folklòric durant 20 anys de la seva vida, amb el parèntesi que va suposar la guerra civil. Un cop acabada la guerra, amb un talant més pacient, va iniciar un treball meticulós de recopilació de material folklòric, centrant-se en el context ben conegut i familiar del Lluçanès. Al llarg d’aquests anys va recollir un vast material folklòric entre el qual hi trobem des de cançons fins a paremiologia, passant per jocs i corrandes, entre d’altres.

Va recollir 41 rondalles, la majoria de les quals tenen gran qualitat en l’argument, a l’obra Folklore del Lluçanès, editada el 1997 pel Grup de Recerca Folklòrica d’Osona.

OBSERVACIONS

Âudio en format MIDI
Âudio en format MP3
Partitura en format PDF
Referència, enllaç al Viquipèdia.
Enllaç internet/web
 

Núm./Títol /(pàg.)

Procedència

MP3

PDF

ALTRES

 CANÇONS

001. Don Lluís de Montalbà-I (81) Salselles  
011. La dama robada-I (93) Santa Maria de Merlès  
013. La dama robada-III (95) Prats de Lluçanès  
016. Blancaflor-1 (97) Santa Maria de Merlès  
018. Blancaflor-3 (99) La Torre d'Oristà  
025. El testament d'Amèlia-V (105) Alpens  
042. Els estudiants de Tolosa (120) Santa Maria de Merlès  
059. La porqueirola-V (143) Sant Boi de Lluçanès  
072. La fera malvada (159) Santa Maria de Merlès  
090. Present de boda-IV (180) Oristà  
092. La Dama enterrada-I (182) Oristà  
099. La filla del Carmesí-2 (189) Santa Maria de Merlès  
100. La filla del Carmesí-3 (190) Olost  
103. Els tres dallaires (193) Santa Maria de Merlès  
105. L'infant i la dida (195) Santa Maria de Merlès  
112. La comtessa de Floris-II (201) Olost  
119. Donya Argüela. Donya Arbona (210) La Torre d'Oristà  
129. La filla retrobada (222) Perafita  
133. La bona vídua (226) Oristà  
138. El retorn sobtat (233) Salselles  
150. Caterina de Lió (246) Santa Eulàlia de Puig-oriol  

DANSES

Ball cerdà (385) Santa Maria de Merlès  
Ballet de Déu (386) Santa Maria de Merlès  
Paga-li Joan (393) Prats de Lluçanès  
         

BALL DELS ROMEUS

Ball dels romeus - Passada (427) Prats de Lluçanès  
         

JOCS

El petit vailet (472) Genèric  
La Morra (462) Genèric