SANTA COLOMA DE FARNES

Romànic a l'Objectiu

Romànic Perdut

   Anar a la LLISTA DE COMARQUES
   Anar a "ROMÀNIC A L'OBJECTIU"
   Anar a «COL·LECTIU OBAGA»

LA SELVA

sant feliu de buixalleu  - sant pere del castell de montsoriu. Veure fitxa número: 1646

La apella adossada a la muralla datada de finals del segle XII o principis del segle XIII, de planta rectangular de 10 metres de llargada per 3,5 d'amplada, amb dues petites finestres de doble esqueixada, amb una petita capella lateral al mur oest i coberta a dues aigües.

La porta d'accés conserva part dels graons d'entrada, així com en un mur interior es poden veure restes d'esgrafiats d'una figura humana i tres creus.

sant feliu de buixalleu  - sant pere del castell de montsoriu (2). Veure fitxa número: 1663

La petita capella castrense de Montsoriu és situada dins el recinte sobirà del castell i forma part del primitiu castell roquer aixecat cap al final del segle x o inici del xi. El santuari és a l’extrem sud-est del turó, a tocar de la torre de l’homenatge i arran del pendent natural del mateix turó.
Les seves petites dimensions deuen ser motivades, en part, per la manca d’espai físic apte per a la construcció que hi devia haver dalt del turó en aquella època.
(...)

sant HILARI SACALM  - sant MARTÍ DE QUERÓS. Veure fitxa número: 46

L’església, abandonada des del 1966, és un edifici del segle XI que conserva tota l’edificació romànica, amb absis ornat de frisos i arcuacions llombardes; la porta és a migdia, i el massís campanar, a manera de torre de defensa, fou bastit el segle XV o XVI; s’ha aterrat una bona part de la rectoria, que era unida a l’església.

 L’aigua del pantà, quan arriba al punt més alt, mulla els fonaments de l’església.

En fou rector Mn. Antoni Serrallonga, fill del bandoler, que s’hi troba enterrat i deixà unes memòries al·lusives al seu pare i a les dificultats que tingué amb els feligresos de Querós.

SUSQUEDA  - sant PERE DE FORNILS. Veure fitxa número: 1235

Les restes de l'església de Sant Pere de Fornils estan situades a les proximitats del mas de les Gleies, prop del castell de Fornils. Actualment està en ruïnes i només resten parcialment les parets de l'absis semicircular, amb una alçada de 2'5 metres. La part sud de l'absis està ben conservada, però la part nord està descarnada. El morter i el pedruscall hi són ben visibles i hi ha vàries alzines que han nascut al peu de la paret i la malmetent.

(...)

VILOBÍ D'ONYAR  - sant LLOP DE SANT DELMAI. Veure fitxa número: 1164

No podem definir la primera forma arquitectònica de Sant Llop; la forma actual és de una capella d’estil romànic tardà, petita, amb dues portes: una de lateral a la paret de tramuntana, i d’altra oberta a ponent, per on “havien de sortir i marxar junt amb el sol els mals esperits de l’època”, naturalment que el absis o altar està situat a l’est o sol ixent, per “on han de venir els bons esperits”. 

(...)ner.