Romànic a l'Objectiu

Romànic Perdut

   Anar a la LLISTA DE COMARQUES
   Anar a "ROMÀNIC A L'OBJECTIU"
   Anar a «COL·LECTIU OBAGA»

LA CONCA DE BARBERÀ

MONTBLANC  - SANT PERE DE PINATELL. Veure fitxa número: 1946

L’església de Sant Pere del Pinetell va ser des del primer moment sufragània de la parroquial de Santa Maria de Barberà de la Conca. L'únic vestigi visible que avui es conserva del poble del Pinetell és un tros d'absis de l'església.

Quan, a principis del segle XX, la visità mossèn Porta, deia: “Encara hi ha poques o moltes restes de la que fou església, damunt les quals parets està avui construïda una barraca o cabana, i es veu per allí algun fragment que demostra la procedència d’un poble, com una pedra treballada amb una creu esculpida. El tros d'absis que a començaments del segle XX va veure mossèn Porta és el que encara hi ha actualment. Es tracta d'una construcció de carreuada isodoma mitjana perfecta, aparellada a trencajunt que denota ésser obra del segle XIII, comparable a la de l'absis de Sant Pere d'Anguera. (...)

MONTBLANC  - SANT SALVADOR DE PRENAFETA. Veure fitxa número: 1948

És un edifici amb dues parts diferenciades que possiblement corresponen a dos moments d'obra. Als peus de l'edifici hi ha el que seria el nucli primitiu: una nau rectangular que aniria coberta per una encavallada de fusta que no s'ha conservat. Això pot correspondre a mitjans de segle XI.

El material constructiu és la pedra irregular petita i col·locada sense cura en el mur, lligada amb morter.

Posteriorment (1300) es va afegir un nou tram de nau amb un absis semicircular a la capçalera. Aquesta part de l'edifici va coberta per una volta de canó apuntat que arrenca d'una imposta. (...)

SANTA COLOMA DE QUERALT  - SANT JAUME D'ALMENARA. Veure fitxa número: 1935

És un edifici en runes, actualment queden només els murs de la nau. Les successives reformes fetes a l'edifici original van configurar la planta rectangular que ha arribat als nostres dies. S'evidencien almenys tres processos d'obra.
La zona presbiteral mostra un aparell rectangular de mida mitjana, col·locat horitzontalment i en filades sobreposades. A la part baixa del mur nord es troben el mateix tipus de carreus.
A la zona dels peus de l'edifici, en el mur nord i sud hi ha un aparell quadrat i tallat regularment a cops d'escoda, que es disposa en el mur en filades verticals i horitzontals alternades.(...)