C O L · L A B O R A C I O N S


fades a queralbs 

 

Text i foto: Ainhoa Corts    

Com més ens endinsem en les muntanyes, més freqüents són les llegendes que envolten la ‪història‬ dels emplaçaments. Aquest és el cas de ‪Sant‬ Jaume‬ de Queralbs‬, una petita població del ‪Ripollès‬ que sembla que va néixer l’any 839, després de la seva acta de consagració. També llavors va quedar consagrat ‪Fustanyà‬, que és el nucli del municipi de Queralbs on hi ha una església d’origen romànic dedicada a Sant ‎Sadurní‬ que compta amb un dels porxos més importants de tot ‪Catalunya‬.
L’etimologia de Queralbs, segons sembla, prové de “Keros Albos”, tal i com era citat al segle XI, que significa “roca o penya” i “blanc”. És a dir “roques blanques”. La història popular que gira entorn de la petita església ‎romànica‬ va totalment lligada a les “roques blanques”, ja que conta la ‪‎llegenda‬ que unes ‪‎fades‬ o ‪bruixes‬ que vivien a les coves properes la van alçar. Aquesta historieta té una raó de ser, i és que les pedres estan tan ben tallades que no lliguen amb l’arquitectura rústica dels entorns. En canvi, el ‪‎campanar‬, que és més rústic, va ser construït pels homes.
Però, per què hi ha aquesta diferència en la construcció? Què s’amaga darrera de la llegenda? Sembla ser que Queralbs va patir, de la mateixa manera que ho feren Ripoll o Sant Joan de les Abadesses, els ‪‎terratrèmols‬ produïts a finals de l’edat mitjana, exactament el 2 de febrer de 1428. Poc després, quan la població començava a recuperar-se de les pestes i d’aquest terratrèmol, es va fer front a la ‪‎reconstrucció‬, que implicava refer la volta de la nau i més endavant, la introducció del campanar i la sagristia. Potser la diferència de construcció entre el cos de l’edifici i el campanar va donar origen a aquesta llegenda.
L’essència dels ‪‎Pirineus‬ és justament aquesta. Les fades, les bruixes, els cavallers que reviuen després de morts, els animals que parlen, etc., tot són part d’un mateix compendi d’històries i ‪‎mites‬ que formen part del substrat popular i que demostren que les ‪creences‬ i ‪‎simbolismes‬ encara es mantenen a cada un dels racons de la nostra terra.

https://www.facebook.com/LiriGaetan/posts/274050312961700:0?__mref=message_bubble