SANT VICENÇ DE LES CORTS

 

L'ESCALA - l'Alt Emporà


 


 

(...)

Es tracta de les restes conservades de l'antiga església de Sant Vicenç, envoltades d'abundant vegetació. En concret, es manté dempeus la meitat nord de l'absis i, gràcies als treballs d'excavació, el traçat del mur lateral nord de la nau i una petita part de la necròpolis que l'acompanyava. Tota la part sud de l'edifici, tant de la nau com de la capçalera, es troben sota el terraplè que forma el marge artificial del Rec del Molí.

El mur de la nau es manté en un tram d'un metre de llargada per uns dos metres d'alçada, prop de l'angle de la capçalera. La resta de l'estructura conserva poques filades de pedres. Està bastit amb pedres petites quadrangulars, ben escairades, disposades formant filades regulars.

L'àbsis, de planta semicircular, manté l'alçat original. Al centre es pot veure un dels muntants, i l'arrencada de l'arc, d'una finestra. L'arc posseeix una marcada banqueta. Per la part nord s'adossa exteriorment a un mur posterior. L'aparell és de petites pedres bastament escairades, de forma rectangular, que formen filades seguides. Estan travades amb argamassa i s'hi veuen pel mig nombrosos trossos de terrissa romana.

A la part alta, fragments de tègules col·locades horitzontalment, formen una filada que ressegueix tota la part conservada de l'absis. Les excavacions dutes a terme a l'interior de la nau han posat al descobert un paviment en opus testaceum, sota el qual hi aparegueren dues sepultures. De fet, la necròpolis va aparèixer a la part septentrional del temple.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Vicen%C3%A7_de_les_Corts

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

novembre de 2021

Coordenades:

Decimals: 42.124278  3.1169723
Sexagesimals: 42º 7' 27.4" N  3º 7' 1.1" E

 

Enllaços:

https://www.lescala.cat/

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=5018

https://www.artmedieval.net/Sant%20Vicenc%20Empuries.htm

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/lescala-les-corts-empuries-72091180

https://ca.wikiloc.com/rutes/a-peu/espanya/catalunya/lescala

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/lescala


  TORNAR A ROMÀNIC

2198

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2024 -´Darrera actualització: sábado, 20 / abril / 2024