SANT PERE DE LA PARRÒQUIA D'HORTÓ

 

RIBERA D'URGELLET - l'Alt Urgell


 


Les restes de l'església de Sant Pere es troben en un serrat situat a mig quilòmetre al nord del nucli de la Parròquia d'Hortó. Les ruïnes d'aquest immoble estan força amagades entre la vegetació.

És un edifici de planta rectangular, d'una sola nau, que no conserva la coberta. Està capçat a llevant per un absis semicircular i es pot veure l'arrencada de la volta de quart d'esfera. A la façana de migjorn es troba la porta original, d'arc de mig punt feta amb dovelles ben tallades, que posteriorment es va cegar. A ponent es va obrir posteriorment una porta, flanquejada per dues finestres de les quals només en resta una; aquesta porta cal relacionar-la amb el porxo o atri que es va afegir en aquesta façana.

Aprofitant el desnivell del terreny es va fer una cripta sota la meitat oriental de l'església. Està coberta amb volta de canó i segueix la mateixa forma absidal de la nau. S'accedeix per una porta, d'arc de mig punt, situada al mig de la nau. Té una finestra de doble esqueixada al costat sud. El parament del sector absidal està rebentat. Aquesta cripta, és una de les poques d'època romànica que es té constància a la comarca de l'Alt Urgell.

El parament és de reble molt irregular lligat amb fang i queden vestigis d'un arrebossat de morter de calç. A les principals obertures hi ha peces més treballades. El gruix dels murs de la nau és de 65 centímetres, això pot fer pensar que la coberta era una estructura d'embigat de fusta.

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/53556ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

juliol de 2023

Coordenades: (orientatives d'aproximació)

Decimals: 42.3282883  1.3784471
Sexagesimals: 42º 19' 41.8" N  1º 22' 42.4" E

 

Enllaços:

https://www.riberaurgellet.cat/

https://www.viurealspirineus.cat/....../l-esglesia-sant-pere-parroquia-d-horto......

https://relatsencatala.cat/relat/......sant-pere-a-la-parroquia-dhorto......

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/......-cami-natural-de-les-mines-88505915

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/pla-de-sant-tirs


  TORNAR A ROMÀNIC

2147

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2023 -´Darrera actualització: sábado, 16 / septiembre / 2023