MARE DE DÉU DE LA SALA

 

SANT MATEU DE BAGES - el Bages  


 


(...)

Església romànica, actualment en estat ruïnós, que es troba al costat del mas fortificat conegut com La Sala. Es tracta d'una construcció de dimensions modestes, aixecada al segle XIII. És d'una sola nau capçada amb absis semicircular vers el nord-est, seguint la mateixa orientació de la casa.

Actualment el centre de l'absis s'ha esfondrat, però tenia una finestra rematada amb arc monolític apuntat. Hi havia mostres que aquesta part de l'absis havia estat sobrealçada.

El portal exterior era a tramuntana, fet obligat per la presència de la casa al costat de migdia. Però avui només en queda un forat a la paret. Era un bonic exemple de romànic tardà format per dos arcs de mig punt adovellats emmarcats per una arquivolta decorada amb un motiu geomètric.

L'element més interessant eren els dos capitells, decorats amb motius vegetals i similars als de la galeria oriental del claustre de l'Estany: un romànic tardà, tal vegada de la segona meitat del segle XIII. La nau sembla allargada per la banda de ponent, ja que en aquest costat l'aparell no és de tan bona factura. Els murs són fets amb carreuons ben tallats i disposats en filades. A l'interior, la coberta de la nau consistia en un embigat.

Ja en els nostres dies, han desaparegut també els capitells de la portalada i altres elements arquitectònics després del procés d'abandonament del lloc en els darrers anys.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://patrimonicultural.diba.cat/element/esglesia-de-la-mare-de-deu-de-la-salaACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

juliol de 2021

Coordenades:

Decimals:41.8182946  1.7291453
Sexagesimals:41º 49' 5.9" N  1º 43' 44.9" E

 

Enllaços:

http://www.ccbages.cat/santmateu

https://www.catalunyamedieval.es/esglesia-de-la-sala-sant-mateu-de-bages-bages/

https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/11/goigs-la-mare-de-deu-de-la-sala-sant.html

https://relatsencatala.cat/relat/casa-i-ermita-de-la-sala-de-la-verge-blanca-sant-mateu.....

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/sant-mateu-del-bages-oratori-la-sala-......

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/castell-de-sant-mateu-per-la-font-de-la-sala-30762268

https://ca.wikiloc.com/rutes/outdoor/espanya/catalunya/sant-mateu-de-bages


  TORNAR A ROMÀNIC

2062

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2021 -´Darrera actualització: sábado, 24 / julio / 2021