SANT JOAN DE BERGA

 

BERGA - el Berguiedà  


 


(...)

L'església de Sant Joan, d'origen romànic, és un edifici que presenta molts problemes interpretatius, ja que fou edificat en diverses fases al llarg d'un període de temps dilatat. El primer esment documental és del 1220, data en què s'autoritza la construcció d'una capella a la casa dels hospitalers a Berga.

...

L'església consta de dues naus. La nau principal, bastida pels hospitalers al segle XIII, fou novament coberta amb volta al segle XVIII pels mercedaris. La seva capçalera gòtica, degué ser construïda per les monges cistercenques al segle XV. La nau lateral, adossada al costat nord, mostra en el seu parament central indicis que es podria tractar de la capçalera d'un primitiu temple romànic , bastit probablement al segle XII i orientat diversament. Unes excavacions fetes el 1973 posaren al descobert arcades i un capitell zoomòrfic, amb un gran ocell esculpit, datables del segle XII avançat. Amb tot, manquen excavacions addicionals que precisin les diverses etapes constructives de l'edifici.

El capitell està situat al tram de la nau de tramuntana, dins un pilar-columna hi ha un capitell amb una decoració força malmesa d'una figura d'ocell fantàstic, possiblement evocador d'algun bestiari. El capitell fou mutilat en ésser fetes reformes posterior a Sant Joan; actualment en són visibles dues cares esculpides d'aquest capitell, l'únic exemplar que es conserva.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/......ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

maig de 2021

Coordenades:

Decimals:42.1021394  1.8448515
Sexagesimals:42º 6' 7.7" N  1º 50' 41.5" E

 

Enllaços:

http://www.ajberga.cat/ajberga/portada/index.php

http://www.turismeberga.cat/que-fer/turisme-cultural/esglesies/item/363-sant......

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Joan_de_Berga

https://www.catalunyamedieval.es/esglesia-i-convent-de-sant-joan-de-berga-berga-bergueda/

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2017/05/sant-joan-de-berga.html

https://ca.wikiloc.com/rutes/a-peu/espanya/catalunya/berga


  TORNAR A ROMÀNIC

2054

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2021 -´Darrera actualització: domingo, 23 / mayo / 2021