SANT ROMÀ DE COMA DE NABINERS

 

RIBERA D'URGELLET - l'Alt Urgell


 


(...)

És un edifici d’una sola nau, coberta amb una estructura d’embigat, amb un cel ras pla, i acabada a llevant amb un absis semicircular, obert directament a la nau, que presenta signes evidents d’haver estat reformat, després que l’absis original s’enderrocà. Fou reconstruït més alt, deixant l’arc d’obertura absidal original com una mena d’arc triomfal de l’absis actual; a nivell baix no presenta cap tipus de ressalt i a mitja alçada es conserva l’arrencada de la volta de l’absis original.

A la nau primitiva s’afegí un porxo a ponent. Aquest fou incorporat posterioment a l’interior de l’església, tot construint-se una nova façana a la meitat de l’amplada del porxo i anul·lant els seus arcs laterals. El mur de façana original fou substituït per un gran arc que suporta un cor, però s’hi mantingué el campanar d’espadanya de dos ulls, amb arcs escanyats, que queda, curiosament, emplaçat a la part central de la teulada.

L’edifici és totalment arrebossat per dins i per fora, fet que impedeix de precisar-ne les característiques constructives, que en alguns punts deixen entreveure un aparell de reble irregular, amb cantonades ben formades.

En el seu estat actual es fa difícil precisar una data per a aquest edifici, força senzill, que en qualsevol cas és una obra rural, i potser arcaïtzant, probablement construïda dins el segle XI, sense excloure, però, cap altra hipòtesi cronològica.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0630401.xml?destination=node/863070

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

agost de 2019

Coordenades:

Decimals:42.3257855  1.4377475
Sexagesimals:42º 19' 32.8" N  1º 26' 15.9" E

 

Enllaços:

http://riberaurgellet.ddl.net/

http://loriuroig.blogspot.com/2009/09/la-coma.html

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/nabiners-la-freita-la-coma-de-nabiners-5158876

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/la-seu-la-coma-de-nabiners-la-freita-la-seu-2976901

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/pla-de-sant-tirs


  TORNAR A ROMÀNIC

2026

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2021 -´Darrera actualització: sábado, 23 / enero / 2021