SANT GERMÀ DE MONTANT

 

RIBERA D'URGELLET  - l'Alt Urgell  


 


 

(...)

Es tracta d’un edifici de difícil comprensió en el seu estat actual, després de les notables reformes patides que l’han ampliat cap a ponent, i que molt probablement també l’han recrescut d’alçada, malgrat que aquesta transformació sigui més difícil d’escatir.

La seva estructura correspon a una nau única, sense santuari diferenciat, coberta amb una volta de canó de perfil semicircular, reforçada per tres arcs torals, un dels quals, el situat més a ponent, correspon a l’obertura del mur de ponent de l’edifici original.

La volta, en el sector de llevant, arrenca d’una senzilla i barroera imposta, situada en el mur nord, mentre que manca en el mur sud. Això mateix succeeix amb l’arc toral situat més a llevant, que en el seu muntant nord arrenca d’una imposta bisellada que manca en el costat sud. En els altres trams, la volta arrenca d’una banqueta en el mur nord, mentre que en el mur sud les arrencades de la volta són resoltes de manera diferent en cada tram.

...

En aquestes circumstàncies resulta molt difícil intentar classificar aquest edifici, d’estructura força curiosa, però molt possiblement alt-medieval, que necessitaria un procés d’exploració en profunditat per a aclarir els nombrosos interrogants que planteja.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0629702.xml

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

agost de 2019

Coordenades:

Decimals:42.2527673  1.3866179
Sexagesimals:42º 15' 10" N  1º 23' 11.8" E

 

Enllaços:

http://www.riberaurgellet.cat/

https://montantdetost.wordpress.com/tag/ermita-de-sant-germa/

http://salvem-tost.blogspot.com/2009/02/sant-germe.html

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/pla-de-sant-tirs


  TORNAR A ROMÀNIC

2024

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2021 -´Darrera actualització: domingo, 10 / enero / 2021