SANTA MARIA DE LES BESSES

 

CERVIÀ DE LES GARRIGUES - Les Garrigues


 


 

...

L'edifici presenta una sola nau de planta rectangular amb orientació nord-oest típica de les esglésies de l'època. A l'exterior no s'observa cap diferència entre la nau i el presbiteri, on es troba l'altar, està més elevada que la resta de la nau, i s'accedeix a ella per una escala formada de lloses de pedra. Els murs estan fets amb carreus de pedra sorrenca, molt voluminosos a la part baixa dels murs. En general els carreus s'uneixen amb morterades de pedra amb fang. A l'exterior cal destacar-hi una sèrie de contraforts (concretament tres) fets amb pedra sorrenca picada però no gaire treballada. Aquests contraforts són de vital importància per reforçar la paret contra restant la força dels arcs. Pel que fa a les finestres, l'església només ni presenta dues, una al frontis est i l'altra a l'oest, al presbiteri.

La teulada ha estat reconstruïda. El sostre presenta embigats de fusta a dos vessants apuntalats en tres arcs diafragma. Els arcs es prolonguen pel mur fins a terra i corresponen amb els tres contraforts de l'exterior. La porta que es troba al mur nord té un arc de mig punt amb dovelles molt notables en sentit de radi, encara que són més petites i estretes en l'arc. A l'interior la porta presenta una mena d'arc escarser format per dovelles ben escairades, ben tallades. Al mur nord, a l'exterior, al costat dret de la porta, hi ha una construcció de carreus que guarda els ossos de l'antic cementiri de la població de les Besses. A l'interior s'hi pot observar una de les característiques més importants de l'art de l'època, els arcs apuntats (element típic del gòtic) que conviuen amb elements del romànic (arc de mig punt, etc.).   ...

LLEGIU TOT EL TEXT A:

http://www.cerviadelesgarrigues.cat/copy_of_actualitat/patrimoni/les-bessesACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

novembre de 2019

Coordenades:

Decimals:41.42993  0.828609
Sexagesimals:41º 25' 47.7" N  0º 49' 43" E

 

Enllaços:

http://www.cerviadelesgarrigues.cat/

http://www.artmedieval.net/Lleida/Santa%20Maria%20Besses.htm

https://www.catalunyamedieval.es/esglesia-de-santa-maria-de-les-besses......

http://www.cerviadelesgarrigues.cat/....../de-cervia......al-poblat-de-les-besses

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/cervia-de-les-garrigues


  TORNAR A ROMÀNIC

1966

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2020 -´Darrera actualització: sábado, 02 / mayo / 2020