SANT LLORENÇ DEL MUNT

 

SANT JULIÀ DE VILATORTA - Osona   


 


(...)

El conjunt d’edificacions de l’antiga canònica de Sant Llorenç del Munt ha estat, com ja hem dit, totalment transformades recentment, en ésser adaptades a residència particular, circumstància que ha permès de salvar-les del seu estat de ruïna, i recuperar algun dels seus elements, amb més bona voluntat que no pas encert arquitectònic.

Dins el conjunt, l’església, que fins no fa gaire tenia la volta i el sector de ponent totalment esfondrats, és un edifici d’una nau coberta amb volta de canó seguit i capçada a llevant per un absis semicircular, el qual s’obre a la nau mitjançant un simple plec que fa la degradació entre ambdós àmbits.

A tocar de l’absis, en els murs de tramuntana i de migjorn de la nau s’obren dues absidioles, obertes amb un simple plec i totalment refetes recentment sobre les traces originals que es conservaven.

La porta s’obre al cantó de tramuntana i comunicava amb les dependències canonicals a través d’una galeria reconstruïda de manera arbitrària. Tanmateix cal destacar el cantó de ponent, on s’obre una galeria, quedant el mur que tanca la nau reculat en relació amb el pla de façana, on hi ha el campanar d’espadanya, el qual, com tota la resta d’aquest sector, ha estat totalment reconstruït.

Sota la galeria de ponent hi ha un passadís cobert amb volta de canó, el qual deu correspondre a les estructures originals.

L’edifici és totalment mancat d’ornamentació i ha estat construït amb un aparell a base de petits carreus ben tallats i escairats, disposats ordenadament en filades uniformes i regulars. Al seu interior es conserven quatre sarcòfags de pedra i el seu estat de conservació és bo.

Pel seu tipus, aquesta església s’inscriu dintre un ampli grup d’edificis d’una nau, amb un absis i dues absidioles més petites, els quals dibuixen una capçalera trevolada sense cúpula, amb un clar domini de l’absis central sobre els laterals. Aquest tipus s’inicià a Catalunya el segle XI, on hi ha edificis com el de Sant Pere de Gallifa en el qual es manifesten els modes llombards i que perdurà fins ben entrat el segle XII en arquitectures fidels a les tècniques del segle XI, però sense el seu esperit, com sant Romà de Comiols o la pròpia de Sant Llorenç del Munt.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://www.enciclopedia.cat/EC-CATROM-0348401.xml



ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

setembre de 2018

Coordenades:

Decimale: 41.9235117   2.3587906
Sexagesimale: 41º 55' 24.64" N     2º 21' 31.65" E

 

Enllaços:

http://www.santsadurnidosormort.cat/

https://www.enciclopedia.cat/EC-CATROM-0348401.xml

https://www.monestirs.cat/monst/osona/os33munt.htm

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2016/05/sant-llorenc-del-munt-sant-julia-de.html

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/sant-julia-de-vilatorta-sant-llorenc-del-munt-......22886084

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/osona-sant-sadurni-dosormort-salt-de-la-minyona.....

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/sant-julia-de-vilatorta


  TORNAR A ROMÀNIC

1854

 

© Col·lectiu Obaga 2018 -´Darrera actualització: dissabte, 29 / de setembre / 2018