SANT SERNI D'ÀRREU

 

ALT ÀNEU - el Pallars Sobirà   


 


(...)

L’església de Sant Serni d’Àrreu és un edifici de planta rectangular i absis quadrat, orientat a llevant.  La coberta és de fusteria a doble vessant, i s’estén des dels peus de l’església fins a l’absis, a diferència del que és habitual en altres edificis d’aquesta tipologia en què l’absis és cobert amb volta de mig punt de pedra. La coberta de fusta s’amaga sota una volta de fusteria, com hem trobat en d’altres esglésies del Pallars Sobirà (Sant Pere de Tor o Santa Maria de les Neus d’Àrreu).


La porta se situa al mur de migjorn i és construïda amb un arc de mig punt format de pedres sense tallar, a manera de dovelles. Per dissort, l’arrebossat que cobreix els muntants i l’arc d’aquesta obertura dificulta una lectura de la seva tipologia.


Al mur sud de l’absis hi ha una petita finestra rectangular d’una esqueixada que té com a característica un ampit molt inclinat. El murs nord i oest de la nau presenta sengles obertures d’època posterior.
Actualment el parament es troba totalment cobert per un arrebossat. Tanmateix, a les zones on l’aparell és visible, aquest és format de pedres de diferents tipologies, situades aleatòriament i no formen filades regulars.
El mur de ponent és coronat per un gran campanar d’espadanya de dos ulls. L’aspecte original de l’església fou alterat per la perforació dels murs nord i sud de la nau, a la seva part més propera al presbiteri, per tal de situar-hi capelles, cobertes amb encavallades de fusta a una vessant. Aquestes foren construïdes en un moment posterior al segle xiii, per tal com ho palesen els arcs apuntats que hi donen accés.
Per les seves característiques planimètriques i arquitectòniques cal situar el moment d’erecció d’aquest edifici en el segle x.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://www.iec.cat/arcat/ps/psedificis/02389.htmACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

agost de 2013

Coordenades:

Decimals: 42.6640834   1.0746552
Sexagesimals: 42º 39' 50.7" N     1º 4' 28.76" E

 

Enllaços:

http://altaneu.ddl.net/

http://esglesiessantsadurni.blogspot.com/2010/11/sant-serni-darreu.html

http://arxiudimatges.aneu.cat/poblacio/%C3%80rreu?p=0

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/ruta-circular-de-boren-26858611


  TORNAR A ROMÀNIC

1853

 

© Col·lectiu Obaga 2018 -´Darrera actualització: diumenge, 23 / de setembre / 2018