SANT PERE DE SOMONT

 

LES VALLS DE VALIRA - l'Alt Urgell


 


 

(...)

Es tracta d’una petita esglesiola de morfologia molt comuna, de dimensions reduïdes, amb una nau sensiblement trapezoidal coberta amb volta de canó seguida, en part apuntada i en part rebaixada a causa de les diferents amplades de la nau, i capçada a llevant amb un absis semicircular llis, esbiaixat, cobert amb una volta de quart d’esfera i obert a la nau en un arc.

Com a elements arquitectònics té dues finestres absidals i dues portes. La més antiga és a la façana de migjorn, i l’altra, la més recent, que és la que s’utilitza habitualment, és centrada a la façana de ponent, que així mateix és encapçalada amb un campanar, refet, de cadireta.

La volta de canó arrenca curiosament més a l’interior dels murs laterals i de l’absis, de manera que els paraments verticals acaben amb una banqueta.

L’aparell és fet amb carreus grossos i petits, amb unes juntes bastant gruixudes de morter de calç, i presenta les filades amb certa irregularitat, on s’hi observen carreus ben tallats interposats en el parament.

La coberta és de llosa de llicorella ben refeta i conservada, i acaba als laterals amb un petit ràfec. L’obra en general té les característiques de les obres rurals del segle XII. (MAB)

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Pere_Somont

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

agost de 2018

Coordenades:

Decimals: 42.3606491   1.4902998
Sexagesimals: 42º 21' 38.34" N     1º 29' 25.08" E

 

Enllaços:

http://vallsvalira.ddl.net/layout_index.php  

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2015/02/sant-pere-de-somont-valls-de-valira-alt.html

https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/09/goigs-sant-pere-apostol-ermita-de-sant.html

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/anserall


  TORNAR A ROMÀNIC

1849

 

© Col·lectiu Obaga 2018 -´Darrera actualització: dijous, 06 / de setembre / 2018