SANT MIQUEL D'ALÒS

 

ALÒS DE BALAGUER - la Noguera    


 


(...)

És una església molt senzilla d'una sola nau capçada a llevant per un absis semicircular cobert amb volta de quart d'esfera, unit a la nau amb un arc presbiteral de mig punt. Les mides són 5,80 m X 11m.

La nau és coberta amb volta de canó que descansa sobre tres arcs torals, un d'adossat a la façana de ponent que descarreguen sobre pilastres de secció rectangular; el punt de contacte entre l'arc i la pilastra l'ocupa una llosa de secció quadrada que sobresurt a manera d'imposta.

Els espais entre pilastres són ocupats per arcs formers que suporten la volta, tres al mur nord i dos al sud, amb arc de mig punt. Es conserven dues portes. Sembla que la del mur de ponent és de construcció tardana.

La porta original s'obre en el mur sud i és marcada pel tractament diferenciat de les dovelles que formen l'arc de mig punt. La il·luminació interior es resolia mitjançant quatre finestres adovellades de doble esqueixada situades una a cada mur de l'edifici i la quarta al mig de l'absis, i una finestra en forma de creu situada una al frontispici, damunt de la porta. L'absis presenta un fris d'arcuacions cegues.

El parament és de pedra sorrenca a base de carreus força regulars amb filades uniformes. La coberta era de dues aigües i encara es conserva part de les lloses que la cobrien. Segurament es tracta d'un edifici de la primera meitat del segle XI.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Miquel_d%27Al%C3%B2s 

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

maig de 2016

Coordenades:

Decimale: 41.9144494   0.9617884
Sexagesimals: 41º 54' 52.02" N     0º 57' 42.44" E

 

Enllaços:

http://www.ccnoguera.cat/alosbalaguer/

https://www.serradelmontsec.com/sant-miquel-alos-balaguer-montsec/

https://www.youtube.com/watch?v=w7SWxdEBdAE

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/sant-miquel-sant-mamet-20495389

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/alos-de-balaguer


  TORNAR A ROMÀNIC

1848

 

© Col·lectiu Obaga 2018 -´Darrera actualització: dissabte, 21 / de juliol / 2018