SANTA EUGÈNIA DE SAUS

 

LAMPAIES, SAUS I CAMALLERA - l'Alt Empordà   


 És d'una nau amb un absis semicircular al seu extrem de llevant. És un monument característic del període evolutiu anomenat ROMÀNIC III, datable als segles XII-XIII. Hi trobem els principals trets arquitectònics que ens han servit per definir aquesta etapa del nostre romànic: absis semicircular, volta apuntada, obertures d’arc de mig punt, finestres de doble biaix i parament de carrers ben escairats. El temple romànic va ser fortificat en època més tardana; actualment el seu aspecte exterior és el de gairebé una fortalesa.

Al frontis o façana de ponent hi ha la portalada de tres arcs de mig punt en degradació, amb llinda i timpà llis, sense decorar. Un guardapols o arquivolta, de secció encorbada, ressegueix l’extradós de l’arc extern de la porta. S’ajunta amb la motllura horitzontal, també encorbada, que corre damunt la llinda i segueix a cada costat en funció d’imposta dels arcs.

Una creu llatina, situada sobre el punt de curvatura del guardapols, remata el conjunt d’aquesta notable porta romànica. Sobre la creu hi ha un relleu horitzontal molt erosionat. Més amunt, al centre de la façana, hi ha una finestra d’arcs de mig punt, adovellats i de doble esqueixada, de vessants molt amples.  (...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

http://ca.ajuntamentdesaus.com/saus/edificis/


ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

febrer de 2014

Coordenades:

Decimals: 42.1324339   2.9787589
Sexagesimals: 42º 7' 56.76" N     2º 58' 43.53" E

 

Enllaços:

http://ca.ajuntamentdesaus.com/

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7793

http://www.artmedieval.net/castella/santa%20eugenia%20de%20saus.htm

http://arseni-carme.blogspot.com.es/2011/01/sant-eugenia-de-saus-i-sant-marti-de.html

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/saus


  TORNAR A ROMÀNIC

1829

 

© Col·lectiu Obaga 2018 -´Darrera actualització: diumenge, 13 / de maig / 2018