MARE DE DÉU DE LES CORTS

O DEL PUIG DE FRANÇA  

 

RIPOLL (LLAERS) - el Ripollès    


 


 

(...)

També anomenada Mare de Déu de les Corts.

Aquesta capella, actualment arruïnada, es troba vora el mas Clorts, també en ruïnes, a la solana de Clorts, a l’antiga parròquia de Sant Vicenç de Puigmal, més tard sufragània de Llaés.

La “villa de Curtibus” i la seva capella de Sta. Maria són documentades per una vintena de documents de l’arxiu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses entre els anys 1170 i 1350. El sacerdot que en tenia cura d’ella s’intitulà “prior” i la seva dotació del seu benefici rebien el nom de “priorat”, cosa que fa pensar que s’hi establí una petita comunitat potser de deodonants. La seva època de major esplendor se situa entre els anys 1206 i 1250, quan Hug de Serrallonga i Ramon de Serrallonga, senyors dels castells de Milany i de Llaés, hi feren diversos llegats.

Ara resta al seu lloc un edifici romànic rectangular, sense absis diferenciat i sense coberta. La porta s’obre a la façana de ponent, i era coronada per una senzilla espadanya. Al mur de llevant hi ha una curiosa  finestra, amb llinda retallada, sobre la qual es veuen les traces d’una segona finestra aparedada. L’aparell és fet amb carreus petits, ben tallats i disposats en filades regulars, entre les quals n’hi ha algunes de situades de través.

Tot i que la datació és difícil, per les dades documentals i les seves característiques constructives es pot classificar dins les fórmules de l’arquitectura rural ja ben avançat el segle XIII.

(...)

TEXT EXTRET DE:

http://sivensalripolles.blogspot.com.es/2013/08/mare-de-deu-de-corts.html

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

octubre de 2017

Coordenades:

Decimales: 42.1660854   2.2372332
Sexagesimales: 42º 9' 57.91" N     2º 14' 14.04" E

 

Enllaços:

http://www.ripoll.cat/

http://sivensalripolles.blogspot.com.es/2013/08/mare-de-deu-de-corts.html

https://books.google.es/books...Els Beguins de la MD de les Corts

https://ca.wikiloc.com/rutes-btt/ripoll-llaers-15099553


  TORNAR A ROMÀNIC

1809

 

© Col·lectiu Obaga 2017 -´Darrera actualització: dissabte, 06 / de gener / 2018