SANT pere de llaNER 

 

LES CLUSES - el Vallespir   


 


 

(...)

És una església petita, d'una sola nau, amb absis semi circular a llevant, dins dels cànons del romànic rural. La volta que la cobreix és seguida, de forma apuntada. L'absis, que és més baix que la nau té la volta ametllada, i comunica amb la nau per un arc triomfal d'un sol plec. L'interior és del tot encalcinat. A l'altar major hi ha un petit retaule barroc.

La porta és a ponent. És de dos arcs de mig punt en degradació, amb dovelles llargues i estretes ben tallades, amb carreus grossos als muntants. Al damunt hi ha una finestra de doble esqueixada amb un arc de mig punt. Al capdamunt de la façana de ponent hi ha un campanar d'espadanya d'un sol ull d'època moderna.

Als murs laterals, així com a l'absis, hi ha una cornisa motllurada, de secció de pla i bisell. Al mur meridional hi ha una finestra d'una sola esqueixada, molt primitiva, amb dos carreus fent de muntants i una llinda retallada formant un arc de mig punt, tot de marbre blanc de Ceret. El centre de l'absis presenta una finestra molt semblant, tot i que no es pot veure a l'interior.

Hi ha uns contraforts més tardans, respecte de l'església, a l'absis i al mur nord. L'aparell de l'edifici és de blocs de pedra trencada, units amb morter, i s'hi alternen fragments d'esquits allargassats amb blocs voluminosos de granit. A les cantoneres hi ha carreus ben tallats de mida mitjana. En el conjunt, hi ha elements que són del segle XI, si no anteriors, i d'altres que remeten ja al XII.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Pere_de_Laner

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

abril de 2016

Coordenades:

Decimals: 42.497373   2.846442
Sexagesimals: 42º 29' 50.54" N     2º 50' 47.19" E

 

Enllaços:

http://www.jeantosti.com/villages/cluses.htm

http://pyreneescatalanes.free.fr/Villages/LesCluses.php

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=16353050

https://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=12613800


  TORNAR A ROMÀNIC

1793

 

© Col·lectiu Obaga 2017 -´Darrera actualització: diumenge, 15 / d’octubre / 2017