SANT martí de l'albera 

 

L'ALBERA  - el Vallespir    


 


 

(...)

Es tracta d'una església de dimensions mitjanes, d'una sola nau amb absis semicircular a llevant. La nau és coberta d'una volta seguida, força apuntada. La volta de l'absis és ametllada, i comunica amb la nau per un arc de doble plec apuntat, que fa d'arc triomfal. Als peus dels murs laterals hi ha restes de bancs d'obra.

Hi destaca la portalada, situada a la façana meridional, bastant a prop de l'occidental. Està formada per quatre arcs en gradació, amb llinda i timpà d'una sola peça, sense ornamentació. Els arcs són formats per dovelles no gaire llargues i força amples. Els tres arcs més exteriors presenten una motllura, a més de la superior, format per un escacat. Tres finestres són presents a l'església: dues a la façana de migdia i una al centre de l'absis.

El temple actual és de finals del segle XII o primers anys del XIII, i el temple anterior, de l'XI és desaparegut. Conserva una pica baptismal ovoide, monolítica, sense decoració. En canvi, un forrellat romànic que hi hagué a la porta, que està documentat, ja no hi és.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Mart%C3%AD_d%27Albera_(esgl%C3%A9sia)

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

abril de 2016

Coordenades:

  Decimals: 42.4648797   2.9104637
Sexagesimals: 42º 27' 53.57" N     2º 54' 37.67" E

 

Enllaços:

http://lalbere.net/index.htm

http://pyreneescatalanes.free.fr/Villages/Histoire/LAlbere.php

http://www.jeantosti.com/villages/albere.htm

https://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2669148  https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/franca/llenguadoc-rossello/sant-marti-dalbera


  TORNAR A ROMÀNIC

1780

 

© Col·lectiu Obaga 2016 -´Darrera actualització: diumenge, 18 / de juny / 2017