SANT francesc d'araós 

 

ALINS - el Pallars Sobirà   


 


 

(...)

Petita església sobre un turó que domina l'entrada a la Vall Farrera, prop de l'actual poble d'Araós. De planta lleugerament trapezoïdal, presenta unes mesures de 7m de llarg per 4 m d'ample a l'interior, i de 8,3 m x 5,5 m a l'exterior.

A la façana est, s'obre la porta amb arc de ferradura, constituït per simples lloses pissarroses sense desbastar, disposades horitzontalment excepte a la part central on són radials. L'amplada entre els dos muntants és inferior al diàmetre de l'arc. Actualment es conserven els murs fins l'altura de l'arc. Pel gruix dels murs, la coberta probablement hauria estat construïda amb fusta a dues aigües.

Les parets interiors i la façana apareixen arrebossades. L'aparell és petit i sense desbastar, formant irregulars filades més o menys horitzontals trobades amb morter. A la part inferior es pot observar algun fragment d'"opus spicatum".

Construïda en el segle VII, apareix documentada el 839 en l'Acta de Consagració de la Seu d'Urgell. En aquest indret existí la Força d'Araós que va ser enrunada pels gascons. L'església tingué culte fins a la guerra civil espanyola, en el curs de la qual fou destruïda.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

http://patmapa.gencat.cat/web/guest/......

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

agost de 2013

Coordenades:

  Decimals: 42.5345539   1.2571004
Sexagesimals: 42º 32' 4.39" N     1º 15' 25.56" E

 

Enllaços:

http://alins.ddl.net/

http://www.iec.cat/arcat/ps/psedificis/00321.htm

http://www.djibnet.com/photo/......portalada-des-de-fora-de-la-capella-de-sant-francesc

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=4867685


  TORNAR A ROMÀNIC

1765

 

© Col·lectiu Obaga 2016 -´Darrera actualització: diumenge, 17 / de desembre / 2017