SANT joan d'aurós 

 

LA GUINGUETA D'ANEU - Pallars Sobirà   


 


 

 L’església de Sant Joan d’Aurós presenta una planimetria força interessant, malgrat que en el decurs del temps ha sofert profundes transformacions.

En origen era una església basilical de tres naus capçada a llevant per tres absis semicirculars, més destacat el central que els lateral. Actualment aquests elements arquitectònics han desaparegut completament i la capçalera s’ha convertit en un espai rectangular d’estructura irregular. Tot i això, es conserven vestigis de l’antic absis semicircular central.

A l’interior de l’església hom encara pot intuir els testimonis dels dobles arcs triomfals que donaven accés als presbiteris desapareguts. De les tres naus la que sembla que ha conservat millor la seva estructura primitiva és la nau lateral nord, de la qual perduren encara integrament els tres arcs formers que la comunicaven amb la nau central i un fragment de la paret de ponent. Una de les arcades d’aquesta nau encara conserva testimonis d’unes senzilles impostes sobre les quals arrencava l’arc.

La nau lateral sud ha estat molt modificada, la qual cosa ha emmascarat força la seva estructura. S’ha alterat totalment el mur de la façana i tot l’angle sud-oest del temple amb l’arc former de l’últim tram de la nau.

A la zona de la capçalera s’hi modificà el tipus de coberta, la qual actualment presenta una estructura amb volta d’aresta. Els espais corresponents als absis nord i sud han estat tancats i destinats a sagristia.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

 http://www.iec.cat/arcat/ps/psedificis/03341.htm 

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

agost de 2013

Coordenades:

  Decimals: 42.6377118   1.1512041
Sexagesimals: 42º 38' 15.76" N     1º 9' 4.33" E

 

Enllaços:

http://guingueta.ddl.net/turisme.php?

http://www.artmedieval.net/Lleida/Sant%20Joan%20Auros.htm

http://campaners.com/php/campana1.php?numer=12152

http://arxiudimatges.aneu.cat/poblacions-fitxes.php?localitat=Aur%F3s

http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=6903099


  TORNAR A ROMÀNIC

1665

 

© Col·lectiu Obaga 2015 -´Darrera actualització: diumenge, 08 / novembre / 2015