SANTa maria de l'om 

 

VENTALLË - l'Alt EmpordÓ   


 


Situat al nord-oest del petit nucli de Pelacalš, a llevant del municipi de Ventallˇ al que pertany. Des de la carretera GIV-6301 entre els nuclis de Montirˇ i Pelacalš, s'agafa un trencall a mÓ dreta que hi condueix.

EsglÚsia d'una sola nau, amb capšalera de planta rectangular,que substitueix l'absis romÓnic original. De fet, l'estructura romÓnica ha experimentat considerables modificacions al llarg del temps i, actualment nomÚs es conserva el parament original als murs nord i sud, tant a l'interior com a l'exterior del temple. La nau estÓ coberta amb una volta apuntada emblanquinada, mentre que la resta del parament mantÚ la pedra vista, amb grans arcades de mig punt adovellades, obertes als murs laterals. Algunes presenten impostes decorades.

L'altar es troba molt avanšat respecte la longitud de la nau i, darrera seu, hi ha l'emmarcament decoratiu del cambril on es troba la imatge de la Mare de DÚu. EstÓ format per tres columnes per banda amb el basament quadrat i els capitells decorats a l'estil corinti. Sostenen un entaulament motllurat coronat per un arc de mig punt al centre. Als costats de l'altar hi ha les dues escales que donen accÚs al cambril. Aquest espai estÓ cobert amb una volta per aresta sostinguda per pilastres decorades amb capitells vegetals. Sota el cambril hi ha la sagristia.

La fašana principal conserva la portalada romÓnica, tot i que probablement ha estat reconstru´da. ╔s d'obertura rectangular amb la llinda plana i presenta un arc de mig punt adovellat a la part superior, resseguit per una arquivolta decorada. EstÓ sostingut per dues columnes amb capitells decorats amb motius vegetals, a mode de brancals de la porta.

El conjunt estÓ rematat amb una cornisa triangular motllurada. Damunt la porta hi ha un rosetˇ en substituciˇ de la genu´na finestra romÓnica de doble biaix. La fašana estÓ coronada per un campanar de cadireta amb dos arcs de mig punt, de recent construcciˇ. L'aparell romÓnic conservat estÓ format per petits carreus i carreuons desbastats, disposats formant filades regulars. L'obra posterior estÓ bastida amb pedra desbastada a imitaciˇ del parament original. La zona absidal estÓ arrebossada i pintada.

LLEGIU TOT EL TEXT A:

  http://patmapa.gencat.cat/web/guest/...... ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa per mÚs detall)


Data de la fotografia:  

febrer de 2014

Coordenades:

  Decimales: 42.1500914   3.0636379
Sexagesimales: 42║ 9' 0.33" N     3║ 3' 49.1" E

 

Enllašos:

http://www.ventallo.cat/pagines.php?pid=75  

http://www.artmedieval.net/santa%20maria%20om.htm

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7777

http://www.catalunyamedieval.es/santuari-de-santa-maria-de-lom-ventallo...

http://relatsencatala.cat/relat/santuari-de-santa-maria-de-lom......

http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=9543802


  TORNAR A ROM└NIC

1627

 

ę ColĚlectiu Obaga 2015 -┤Darrera actualitzaciˇ: diumenge, 28 / juny / 2015