SANT CEBRIÀ DE TORRoELLA DE FLUVIÀ 

 

TORROELLA DE FLUVIÀ - l'Alt Empordà    


 


 

(...)

Es un edifici d’una nau amb absis semicircular que, per les seves estructures, podem considerar del període romànic (segles XII i XIII). La seva situació, al cim d’una petita elevació del terreny, deu haver motivat que l’aiguat del segle XV, que tant afectà les cases del poble, no la destruís.

Al frontis o façana de ponent de l’església hi ha la portalada de tres ares en degradació, llinda i timpà. Es tracta d’un portal característic del romànic avançat d’aquestes terres, d’un tipus que, amb molt escasses variacions, es va estendre durant els segles XII i XIII per l’Empordà, la Garrotxa, el Vallespir i el Rosselló. La porta de l’església presenta, tanmateix, una singularitat molt digne de remarcar. Els seus tres arcs no són de mig punt, com és la norma, sinó quelcom passats de radi, sinó en forma de ferradura. Es una particularitat que es dóna molt rarament en els monuments d’època romànica avançada.

...

L’abscís semicircular, a l’extrem de llevant de l’edifici, posseeix al centre una finestra de doble esqueixada i arcs de mig punt que, en el vessant extern són dobles en degradació. La cornisa d’aquesta part de l’església és “excorbada”.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

 http://www.torroelladefluvia.cat/turisme-comerc-i-transport/turisme/llocs-a-visitar/ 

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa per més detall)


Data de la fotografia:  

maig de 2014

Coordenades:

  Decimals: 42.1739914   3.0449563
Sexagesimals: 42º 10' 26.37" N     3º 2' 41.84" E

 

Enllaços:

http://www.torroelladefluvia.cat/

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=5060

http://www.artmedieval.net/sant%20cebria%20de%20torroella.htm

http://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/torroella-de-fluvia http://ca.wikiloc.com/rutes/cicloturisme/espanya/catalunya/torroella-de-fluvia


  TORNAR A ROMÀNIC

1544

 

© Col·lectiu Obaga 2014 -´Darrera actualització: dissabte, 13 / desembre / 2014