SANTa maria de gerri 

 

BAIX PALLARS - Pallars Sobirà   


 


(...)

L’església actual de Santa Maria de Gerri correspon en la seva forma essencial a l’edifici consagrat el 25 de setembre de 1149.

La seva estructura és de planta basilical de tres naus, amb tres trams sense transsepte, cobertes amb voltes de canó, de perfil semicircular a la nau central, i de quart de circumferència a les naus laterals, totes reforçades per arcs torals. Els pilars d’on arrenquen els arcs torals i els forners són de tipus compost, formats per un nucli central, cruciforme, al qual s’adossen sengles semicolumnes, amb base i capitell.

(...)

Les naus són coronades a llevant per tres absis semicirculars dels quals els laterals s’obren directament a la nau, mentre que el centrat, de proporcions més grans, es precedit d’un ampli espia presbiteral, més baix que l’absis central i allarga visualment la nau.

Les absidioles són llises i l’absis central és ornat interiorment amb set arcuacions situades just a l’arracada de la volta, suportades per sis semicolumnes, seguint un esquema de decoració absidial que es troba en altres obres del segle XII català com la catedral de la Seu d’Urgell o l’església de Sant Pere de Galligants, entre altres.

La porta s’obre en la façana de ponent emfasitzada per una arquivolta en degradació i aixoplugada per un porxo o atri de tres naus, que és corresponen amb les de l’interior, cobertes amb voltes per aresta, i obertes a la part de migdia per arcs de mig punt.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

http://gerridelasalbaixpallars.blogspot.com.es

/2008/02/monestir-de-santa-maria-de-gerri-de-la.html  

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa per més detall)


Data de la fotografia:  

agost de 2013

Coordenades:

  Decimals: 42.3221756   1.0665885
Sexagesimals: 42º 19' 19.83" N     1º 3' 59.72" E

 

Enllaços:

http://baixpallars.ddl.net

http://www.monestirs.cat/monst/pasob/ps03gerr.htm

http://www.tv3.cat/videos/3479032/Monestir-de-Santa-Maria-de-Gerri

http://www.caminsdemuntanya.com/monum/pallars%20sobira/gerri1.htm

http://seordelbiombo.blogspot.com.es/2012/07/......santa-maria-en-gerri.html 


  TORNAR A ROMÀNIC

1385

 

© Col·lectiu Obaga 2013 -´Darrera actualització: diumenge, 19 / gener / 2014