TORNAR A ROMÀNIC

Especial núm. 1300

21 de juliol del 2013

PÀGINA D'INICI

del Col·lectiu 


SANT LLORENÇ DEL MUNT  

Pàgina 1 Pàgina 2 Galeria

MATADEPERA - el Vallès Occidental   


N

Ú

M

 

  

 

1

3

0

0

 


SANT LLORENÇ DEL MUNT

Aquest text ha estat extret del web  ENCICLOPÈDIA.CAT

 

La fita històrica més important del terme de Matadepera i d’un bon sector del Vallès Occidental és el monestir de Sant Llorenç, que dret al cim del casquet de la Mola, a 1 104 m d’altitud, presideix la carenada formada pel Montcau i la Mola, que rep el nom genèric de serra de Sant Llorenç i que es prolonga amb la veïna serra de l’Obac, unida a l’anterior pel coll d’Estenalles formant conjuntament un sector de l’anomenada Serralada Prelitoral.

El monestir de Sant Llorenç del Munt, molt conegut per la seva vistositat des d’una gran part del Vallès i comarques veïnes, és també una de les esglésies romàniques més interessants del segle XI i com a tal visitada i estudiada. El 1987 es va acabar la primera fase de la seva restauració que va consistir en la consolidació de les seves cobertes.

Els orígens del monestir són foscos. La documentació esmenta des del 954 la casa de Sant Llorenç i les esglésies de Sant Llorenç, Santa Maria i Sant Miquel. El fet de ser esmentada tan aviat com una sola església o com a tres ha portat a creure que originàriament hi havia dalt la Mola un nucli anacorètic amb tres esglésies diferents, bé que situades totes en un espai molt reduït. Sembla, però, que preval el criteri d’una sola església amb tres altars o naus ja que des del segle XI, abans de l’erecció de l’església actual, la documentació es refereix sempre a una sola església amb els tres titulars antics.

L’església o esglésies de la Mola eren servides per clergues o eremites sense cap regla definida fins que el monestir de Sant Cugat, entorn del 975, va adquirir del comte Borrell II de Barcelona l’alou de Sant Llorenç per fundar-hi un monestir benedictí.

 continua a la pàgina 2


ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa per més detall)


  

Coordenades

   Decimals: 41.641265   2.017977
Sexagesimals: 41º 38' 28.55" N     2º 1' 4.72" E

 

  Anar a la

Pàgina 1

Pàgina 2

Galeria
 

  

Enllaços:

http://www.matadepera.cat/

http://www.diba.cat/parcs/itineraris/stllorenc/

http://ca.wikipedia.org/wiki/Monestir_de_Sant_Lloren%C3%A7_del_Munt

http://www.monestirs.cat/monst/osona/os33munt.htm

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=5802

http://www.osonatour.com/ruta-virtual........sant-llorenc-del-munt

http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/bcsalvany/id/9744/rec/5

http://santllorencdelmunt.com/fotos.php#CV297


  TORNAR A ROMÀNIC

Especial núm. 1300

 

© Col·lectiu Obaga 2013 -´Darrera actualització: diumenge, 21 / juliol / 2013