SANT joan de palau-saverdera 

 

PALAU-SAVERDERA - l'Alt Empordà   


 


 


(...)

És un temple de tres naus amb tres absis semicirculars (segles X-XI). Presenta decoració llombarda a l'absis. Les dues capelles laterals, a mena de creuer, són d'època romànica més avançada. Un campanar de cadireta de tres pilastres i dos arcs fets amb rajols es dreça sobre l'antic mur frontal.

La volta de la nau central és de canó i s'inicia en banquetes. És dividida en quatre crugies per tres arcs torals, sobre pilastres rectangulars adossades, de les quals resta llur extrem superior. Els arcs triomfals són de mig punt i les cobertes dels tres absis tenen forma de quart d'esfera. A l'absis central, sota una cornisa en tall de bisell que assenyala l'arrencada de la volta, hi ha un fris d'arcuacions cegues que sobresurten de forma prominent del mur.

L'església fou construïda amb pedres de granit de la contrada, col·locades en filades seguides. Durant les darreres obres de restauració es trobaren restes de pintura mural d'època romànica. Se'n veuen algunes restes, molt esborrades, a l'absis central i a l'ala de migdia del fals creuer. Dins l'església hi ha una pila baptismal monolítica, de forma semioval, sense decoració i possiblement d'època romànica. També hi ha alguns capitells romànics, amb decoració geomètrica (segle XII) que no són d'aquesta església, hom creu que procedeixen del monestir de Sant Pere de Rodes. (...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

http://www.laltemporda.cat/pap/ca/poblacions/palau-saverdera.html


ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa per més detall)


   Coordenades:

Decimals: 42.306805   3.14604
Sexagesimals: 42º 18' 24.5" N     3º 8' 45.74" E

 

Enllaços:

http://www.palausaverdera.cat/

http://www.artmedieval.net/sant%20joan%20palausaverdera.htm

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4079

http://www.romanicat.net/espanol/....../palausavardera/palausavardera_esp.htm

http://pedresqueparlen.wordpress.com/2010/05/24/sant-joan-de-palau-saverdera/

http://arseni-carme.blogspot.com.es/2012/01/esglesia-de-palau-saverdera.....


  TORNAR A ROMÀNIC

1085

 

© Col·lectiu Obaga 2012 -´Darrera actualització: diumenge, 07 / abril / 2013