SANT CUGAT D'ALBONS 

 

ALBONS - el Baix Empordà  


 


(...)

L'església parroquial d’Albons, situada en el punt més enlairat del poble, és un edifici romànic que fou edificat en dues etapes. La primera, als segles X-XI i, la segona, als segles XII-XIII.

...

 La primera inclou l'absis i la major part de la nau, amb un aparell de carreus o pedres de mida petita, no massa ben tallades, posades en fileres que no sempre segueixen una regularitat ni una linia horitzontal. Segurament és degut a la mida i forma irregular de les pedres. A l'absis també hi trobem aquests tipus de pedres, més visibles sobretot a la meitat superior

Aquesta primera nau es va allargar cap a l'oest en una segona fase constructiva. És una ampliació de pocs metres de llargada, que es pot veure perfectament gràcies al canvi d'aparell del mur que dòna a migdia, però sobretot al de tramuntana, que queda dins el pati del castell.

La façana, de cara a la plaça del poble, ha estat encara més alterada. Després de la darrera restauració, que ha llevat les restes d’arrebossat modern que encara hi quedaven, s'hi poden veure clarament els diferents canvis d'aparell i l'aresta que senyala l'inici de la primitiva coberta, sobreaixecada en un moment indeterminat.

(...)

Llegiu tot el text a:

http://www.albons.net/index.phpmode=mostra&nom=historiaACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa per més detall)


   Coordenades:

Decimals: 2.104288   3.085712
Sexagesimals: 42º 6' 15.44" N     3º 5' 8.56" E

 

Enllaços:

http://www.albons.net/

http://www.artmedieval.net/sant%20cugat%20albons.htm

http://www.amicsdebesalu.cat/amicsdebesalu/apartats/index.php?apartat=460


  TORNAR A ROMÀNIC

1070

 

© Col·lectiu Obaga 2012 -´Darrera actualització: dissabte, 27 / juliol / 2013