ST. JAUME de la GUÀRDIA dels PRATS

 

MONTBLANC - la Conca de Barberà


 


Església parroquial de Sant Jaume de La Guàrdia

L'església de la Guàrdia dels Prats, que roman en bona part intacta sota una "disfressa" barroca, és un exemplar típic de l’arquitectura que es produí, preferentment, a la Catalunya Nova i als territoris conquerits per Jaume I, entre els segles XIII i IXV (o més tard), la característica de la qual és la pervivència d'elements estructurals i formals del romànic en temps considerat ja gòtic. D'altra banda, és una arquitectura, estretament relacionada amb els ordes bernats del Cister i del Temple, que es prodigà arreu de la Corona d'Aragó.

A l'arquitectura religiosa de la Conca la transició es fa palesa, sobretot, en la tipologia de les portes, on la pervivència del romànic tant  es manifesta en exemplars senzills, d'un sol arc, com la portalada de l'església de la Guàrdia, la de l'ermita de Santa Anna de Montornès  o la de la parroquial de Vilaverd, i en d'altres més complexes, d'una o més arquivoltes, com les de Sant Miquel i Santa Maria del Miracle, de Montblanc.

La tipologia d'aquestes portes consisteix en un arc de mig punt construït amb grans dovelles de pedra, que arrenca d'impostes motllurades. La motllura, a partir de la imposta, pren forma de cordó o guardapols i ressegueix l’extradós de l'arc.

També tenen unes proporcions constants: l'altura de les impostes és igual a la llum, o amplada, i tota la portalada por ser inscrita en una circumferència.

Tot i que en alguns d'aquests exemples de la Conca es posseeix documentació que concreta el moment en què foren construïdes, en altres casos de la mateixa contrada la datació resulta més problemàtica. Tanmateix, la comparació amb tipologies semblants d'altres àrees de la Corona d'Aragó.

LLEGIU TOT EL TEXT A :

http://www.montblancentitats.cat/laguardiadelsprats/node/31ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

maig de 2019

Coordenades:

Decimals:41.3972206  1.171111
Sexagesimals:41º 23' 50" N  1º 10' 16" E

 

Enllaços:

https://www.montblancmedieval.cat/montblanc/els-nuclis-agregats/la-guardia-dels-prats-1

https://www.flickr.com/photos/angela_llop/13952385800/

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=5151

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/06/sant-jaume-de-la-guardia-dels-prats-la.html

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/la-guardia-dels-prats


  TORNAR A ROMÀNIC

95

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2019 -´Darrera actualització: sábado, 23 / noviembre / 2019