SANT CUGAT DEL RACÓ

 

NAVÀS - el Bages


 (...)

Aquest edifici té tres característiques que el fan singular. En primer lloc la seva planta, que és de creu grega, de la qual n’hi ha pocs exemplars a Catalunya. Originàriament hi havia tres absis, actualment només en queden dos, l’absis central, i l’absidiola nord, la del sud va desaparèixer al segle XVll, en què es feu una sagritia, en aquest costat.

(...)

Les naus són gairebé de la mateixa alçada, i són cobertes amb volta de canó de mig punt, i en el lloc d’intersecció d’aquestes s’aixeca una cúpula, coberta amb mitja esfera, recoberta amb argamassa, però que a l’acabament resta descobert una part de l’aparell, fet amb petits blocs de pedra que formen una espiral. Aquesta cúpula a l’exterior és ressaltada amb un cimbori cilíndric, aquesta és l’ altra característica que dóna singularitat a aquesta església, ja que no se n’ha conservat cap més en tot Catalunya.

A l’exterior ressalta la decoració llombarda, a base d’arcuacions cegues i lessenes. Aquest fet és normal en moltes esglésies d’aquesta època, però el cas de Sant Cugat és especial, ja que aquesta decoració s’estén per tots els murs, aquesta seria la tercera característica que fa singular aquesta església. (...)

Text extret de:

http://cen.totnavas.com/ermita_santcugat.htm


ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

agost de 2011

Coordenades:

Decimals: 41.8976071  1.8129997
Sexagesimals: 41º 53' 51.4" N  1º 48' 46.8" E

 

Enllaços:

http://www.navas.cat/navas.htm

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Cugat_del_Rac%C3%B3

https://estimadaterra.wordpress.com/2021/01/28/sant-cugat-del-raco-de-navars-bages/

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/07/sant-cugat-del-raco...

http://mariaestruch.blogspot.com/2010/10/sant-cugat-del-raco-o-de-salou-bages.html ...http://indretsescbergueda.blogspot.com/2018/05/sant-cugat-del-raco-navas-bages.html

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/castelladral


  TORNAR A ROMÀNIC

850

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2023 -´Darrera actualització: domingo, 16 / abril / 2023