SANT PAU DE SANT POL DE MAR

 

SANT POL DE MAR - el Maresme


 


(...)

El conjunt presenta una superposició d’estils, des del període visigòtic fins al segle XVIII. L’ermita és del segle XI, d’estil romànic, tot i que de l’edifici original sols en queda l’absis i una de les finestres de la façana nord, la casa és del segle XVII i els 3 absidioles, que son interiors i irregulars, del segle XVIII.

L’espai interior l’ocupa una única nau coberta amb volta de canó lleugerament apuntada que descansa sobre dos arcs formers i un absis semicircular que enllaça amb la nau mitjançant un arc de mig punt. Interiorment l’absis presenta tres nínxols irregulars, de punt rodó, oberts amb finestres d’època tardana. 

Exteriorment la part més antiga, sense arrebossat, mostra carreus irregulars i materials ceràmics  aprofitats de l’època romana. L’absis s’ornamenta amb un fris d’arquets a la manera llombarda, que va ser realçat quan va esdevenir torre fortificada. En època moderna s’allargà la nau pel cantó de ponent i s’alçà amb una torre amb dues espadanyes.

La part més important a nivell artístic és la cambra romano –visigòtica, del segle VI, situada al soterrani de l’ermita a mode de cripta. És una cambra rectangular amb una arcada central, quatre arcosolis laterals posats dos a dos a cada banda i teules romanes que fan de dovelles a l’arcada. És potser la única construcció tant antiga que es conserva íntegra a tota la comarca i una de les poques de Catalunya.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://www.santpol.cat/el-poble/visites-dinteres/ermita-de-sant-pau

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

agost de 2008

Coordenades:

Decimals:41.6021431  2.6262138
Sexagesimals:41º 36' 7.7" N  2º 37' 34.4" E

 

Enllaços:

https://www.santpol.cat/el-poble/visites-dinteres/ermita-de-sant-pauhttp://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=3129

https://www.catalunyamedieval.es/esglesia-de-sant-pau-sant-pol-de-mar-maresme/

https://ca.wikiloc.com/rutes/a-peu/espanya/catalunya/sant-pol-de-mar

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/sant-pol-de-mar


  TORNAR A ROMÀNIC

78

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2021 -´Darrera actualització: sábado, 11 / septiembre / 2021