SANTA EULÀLIA DE PUJALS DELS CAVALLERS

 

CORNELLÀ DE TERRI - el Pla de l'Estany


 


 

L'any 1019 ja es troben referències al llinatge dels Pujals on es cita en Remundo Grasch de Pugals. D’altres personalitats del mateix cognom apareixen citats als segles XIII i XIV, com ara Dalmau de Pujals. Fou un canonge de la Seu de Girona en un destacable sarcòfag del claustre. Es creu que la noble família Pujals visqué a la casa d’aspecte senyorial anomenada “La Torre” (s XV) molt reformada al llarg del temps. Que va pertànyer als Foixà fins al segle XIX

L’església parroquial és romànica del segle XI amb campanar d’espadanya. La porta principal és d’arc de mig punt dovellat i els batents són ornats amb espirals amb ferramenta de forja, probablement del segle XII. Fou reformada al segle XVIII afegint una capella a cada lateral i una sagristia. A l'interior destaca una petita pica baptismal d’estil gòtic i una creu processional d’argent del segle XVI, molt treballada, que es custodia al a la sagristia.

. . .

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://www.cornelladelterri.cat/ca/viu-cornella/els-pobles-de-la-vall-del-terri/pujals-dels-cavallers/ ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

juny de 2011

Coordenades:

Decimals:42.10561  2.8191268
Sexagesimals:42º 6' 20.2" N  2º 49' 8.9" E

 

Enllaços:

https://www.cornelladelterri.cat/ca/

http://www.artmedieval.net/

https://elromanic.wordpress.com/2020/04/01/santa-eulalia-de-pujals-dels-cavallers......

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/01/esglesia-parroquial-de-santa-eulalia.html

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/pujals-dels-cavallers


  TORNAR A ROMÀNIC

68

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2021 -´Darrera actualització: domingo, 30 / mayo / 2021