SANTA MARIA DE COSTOJA

 

COSTOJA - el Vallespir


 


És una església força espectacular, malgrat la seva aparent senzillesa exterior. D'una sola nau, coberta amb volta de canó lleugerament apuntada, amb la nau dividida en tres curts trams, amb arcs torals separant-los. Als peus de l'església hi ha un atri, també romànic, cobert amb volta de canó, com si fos un tram més de la nau, però constructivament separat. A la capçalera de la nau, l'absis semicircular està precedit per un tram de la mateixa alçada de l'absis, disposat com si fos un transsepte, amb capelles a banda i banda. Les solucions constructives d'aquesta zona del presbiteri són força complexes.

La portalada, una de les més belles del romànic de la Catalunya del Nord i del romànic català en general, és al frontis, a la façana de ponent, dins de l'atri; no comunica amb el carrer, sinó que forma el pas de l'atri a l'església. És una porta senzilla, sense decoració escultòrica, però formada per cinc arquivoltes en degradació, timpà, una llinda llisa i dues columnes. Una altra porta s'obre en el mateix atri, cap a migdia, que és l'accés al temple des del carrer. També sense decoració, està format per tres arcs en degradació, amb llinda i timpà.
La reixa de Santa Maria de Costoja

Les tècniques constructives i la pedra utilitzada, amb una barreja de granit i pedra sorrenca vermellosa, tot amb carreus ben tallats, i amb l'ús de pedra tosca o travertí en els elements decoratius i obertures, remeten a una construcció del segle xii, que correspon plenament a la consagració del 1142.

És notable a Santa Maria de Costoja la presència de ferro forjat a dos llocs de l'església: la porta d'entrada des del carrer a l'atri, plena de volutes, bandes de ferro i forrellat amb petits caps d'animal en els extrems.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Maria_de_CostojaACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

ocrubre de 2010

Coordenades:

Sexagesimals: 42° 22′ 4.06″ N, 2° 39′ 1.61″ E
Decimals: 42.367793, 2.650448

 

Enllaços:

http://www.coustouges.fr/fr/information/52746/catala

http://www.monestirs.cat/monst/aurg/au10cost.htm

https://elromanic.wordpress.com/2020/01/25/santa-maria-de-costoja-costoja/

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2013/04/priorat-de-santa-maria-de-costoja.html

https://ca.wikiloc.com/rutes/outdoor/franca/llenguadoc-rossello/costoja

Ruta des de Figueres: https://ja.cat/ayAXf


  TORNAR A ROMÀNIC

641

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2022 -´Darrera actualització: domingo, 27 / noviembre / 2022