SANT ROMÀ DE SIDILLÀ

 

FOIXÀ - el Baix Empordà


 


 

 *  S'ha procedit a la seva restauració i conservació

**  PENDENT D'ACTUALITZAR LES FOTOGRAFIES

 

 

L'església pre-romànica de Sant Romà de les Arenes o de Sidillà, és una de les poques restes visibles del poble, segurament d'origen alt medieval, que quedà soterrat per les arenes fixades per pins, prop del riu Ter.

El poblat i la parròquia de Sidillà, són documentats el segle XII i XIV com a possessions del Bisbat de Girona. No se sap el moment en què van quedar abandonats. Caldria una campanya d'excavacions per precisar-ho.

L'església de sant Romà, cegada també per les arenes fins fa pocs anys, és de petites dimensions, té una sola nau amb un arc toral i absis trapezoidal i coberta amb volta de canó de ferradura incipient. La porta d'accés al mur S i una altra, de molt petita al N posseeixen també l'arc de lleugera ferradura. Les finestres són força deteriorades. En època posterior s'obrí una porta a la façana W amb muntants de carreus irregulars. L'aparell és petit i irregular i només a les cantonades i als muntants de les obertures apareixen lloses una mica més grans, a la nau trobem també opus spicatum.

A l'interior, dos murets o basaments de pedra, perpendiculars a cada mur de la nau i que deixen un pas entre si, han fet pensar als historiadors que feien funció de tancament del presbiteri.

Les opinions són diverses quant a datació de l'edifici: Joan Badia el situa entre els segles VII i VIII, Xavier Barral i Eduard Junyent el consideren del segle X. La manca de documentació i una excavació sistemàtica fan difícil donar-ne la cronologia, el que és cert, però, és que es tracta d'un edifici anterior al romànic.

LLEGIU TOT EL TEXT A:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/......ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

setembre de 2010

Coordenades:

Decimals:42.0705491  2.9924408
Sexagesimals:42º 4' 14" N  2º 59' 32.8" E

 

Enllaços:

http://www.foixa.cat/

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=9416

http://tempspalamos.blogspot.com/2018/05/sant-roma-de-sidilla-una-joia.html

https://www.monestirs.cat/monst/baemp/bp10sidi.htm

https://www.portalgironi.cat/index.php/patrimoni/......foixa-sidilla

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/foixa-sidilla-foixa-17397795

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/foixa


  TORNAR A ROMÀNIC

624

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2021 -´Darrera actualització: martes, 08 / junio / 2021