SANT ROMÀ DE SAU

 

VILANOVA DE SAU - Osona


 


L’església de Sant Romà de Sau és un edifici d’una nau, molt transformada per decoracions i afegits posteriors, que les aigües han anat malmetent i erosionant lentament fins a deixar-la reduïda a una carcassa ruïnosa.

Al cantó de tramuntana hom pot apreciar un fris d’arcuacions llombardes al lloc del ràfec original, que diferencia perfectament la part primitiva del sobrealçament posterior. Adossat a aquest cantó de l’església, es dreça el campanar, que és la part més ben conservada de tot l’edifici.

Aquest consisteix en una torre de planta quadrada, amb les façanes emmarcades per dues bandes laterals, i consta d’un sòcol, a planta baixa, cec, un primer nivell d’obertures, amb finestres d’una sola esqueixada, un segon nivell de finestres, geminades, amb columneta de capitell mensuliforme, sobre la qual hi ha un fris d’arcuacions llombardes, amb un fris en dent de serra, molt desfet, damunt el qual hom pot apreciar un canvi d’aparell. El darrer pis consta de quatre grans finestres, obertes amb un arc de mig punt, sobre les quals hi ha una cornisa de motlluratge de perfil clàssic, de la qual arrenca la coberta piramidal, molt alta.

L’aparell ha estat fet amb petits carreus, desbastats, embeguts en morter de calç i disposats en filades uniformes i regulars, que combinen la pedra calcària amb la sorrenca, de color vermellós, sobretot en els elements decoratius, frisos i arcuacions.

Les restes de l’església i sobretot el campanar palesen clarament les formes de l’arquitectura llombarda, del segle XI, i es poden relacionar amb la llarga sèrie de campanars osonencs dels segles XI i XII, com els de Sant Esteve de Tavèrnoles o Sant Vicenç de Torelló, que segueixen el model dels grans campanars de torre llombards exemplificats pel de Sant Pere de Vic.

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0381702.xmlACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

abril de 2014

Coordenades:

Decimals:41.9728817  2.3929063
Sexagesimals:41º 58' 22.4" N  2º 23' 34.5" E

 

Enllaços:

https://www.vilanovadesau.cat/

http://www.romanicat.net/pag/frames_cat.htm

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2013/02/sant-roma-de-sau-imatge-del-passat.html

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=10672

http://historiesdeviatger.blogspot.com/2008/03/pant-de-sau........

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/sant-roma-de-sau


  TORNAR A ROMÀNIC

58

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2021 -´Darrera actualització: domingo, 09 / mayo / 2021