SANTA MARIA DE CERVELLÓ

 

 CERVELLÓ - el Baix Llobregat


 


(...)

Edifici de culte aïllat, d’estil romànic. Té una planta d’una nau d’arc de canó amb absis semicircular amb arcs llombards, cinc fornícules a l’interior, i un cimbori octogonal sobre el creuer. La nau fa 15,50 m de llarg i està coberta per una volta de canó reforçada per un parell d’arcs torals i capçada a llevant per un absis semicircular. El primer tram és el creuer sobre el que s’aixeca el cimbori, que fa 4,35 m de llarg. Després hi ha dos trams més de llargada irregular: un té 5,65 m de llarg i es troba emmarcat per arcs torals, i l’altre fa 4,10 m. Els arcs torals fan 70 cm d’amplada cadascun.

L’absis està decorat per tres nínxols separats per semicolumnes i amb finestres de doble esquiexada. Probablement deuria tenir dues absidioles més formant una creu, per tal de sostenir la força de la cúpula. Aquests absis van ser substituïts en l’època gòtica per unes capelles rectangulars cobertes amb volta falsa sobre trompes.

Els murs tenen un gruix que oscil·la entre 1,25 i 1,30 m, exceptuant el de l’absis que fa 1,60 m. Degut al pes de l’estructura, els murs són llisos interiorment, en canvi les façanes s’ornamenten amb frisos d’arcuacions llombardes entre fins contraforts.

La porta és de tradició renaixentista, situada a ponent, presenta una decoració classicista, amb dos semicolumnes que suporten un frontó triangular. Per sobre hi ha una rosassa. Està construïda amb pedra de la zona.

L’exterior està molt alterat per l’afegit de capelles, però s’aprecien les bandes llombardes.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://www.cervello.cat/el-municipi/turisme/llocs-dinteres/esglesia-de-santa-maria-de-cervello.htmlACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

agost de 2008

Coordenades:

Decimals: 41.3871169  1.9607174
Sexagesimals: 41º 23' 13.6" N  1º 57' 38.6" E

 

Enllaços:

https://www.cervello.cat/

https://youtu.be/RXymma4c_Zk

https://youtu.be/bo8X_fyVJXw

http://www.aldeaglobal.net/artmedieval/santa%20maria%20cervello.htm

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=384

 https://www.cataloniasacra.cat/llocs/esglesia-de-santa-maria-de-cervello/142/l_ca

https://ca.wikiloc.com/rutes/a-peu/espanya/catalunya/cervello

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/cervello


  TORNAR A ROMÀNIC

37

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2021 -´Darrera actualització: domingo, 25 / abril / 2021