SANT andreu de gurb 

 

GURB - Osona


 


(...)

L'església de Sant Andreu de Gurb és la més gran de les quatre parròquies que hi ha al terme municipal de Gurb, que són: Sant Andreu de Gurb, Sant Esteve de Granollers de la Plana, Sant Julià Sassorba i Sant Cristòfol de Vespella.
...
L'edifici actual data del segle XII, aprofitant de l'anterior només el campanar que sembla per les seves característiques que és pre-romànic, molt provablement del segle X. L'absis a l'exterior està molt ben conservat, format de carreus de pedra sorrenca, ben tallats i disposats ordenadament en filades uniformes. La nau és coberta amb una volta apuntada i reforçada per uns tímids arcs torals. La construcció d'aquesta volta és posterior.

Durant els segles XVII i XVIII l'església sofrí importants modificacions: les obertures per les capelles laterals i la sagristia; també la portada que es vestí amb pedra noble a l'estil neoclàssic. Tot l'interior fou decorat amb pilastres i cornises d'execució molt correcta i que confereixen a l’església un aspecte totalment unitari.

Últimament, l’any 1993, s’ha retornat a l'absis, al seu lloc originari, els fragments que quedaven de l'altar barroc destruït durant la guerra del 36. A migjorn de l'església hi ha la plaça herbada des d'on es gaudeix d'un magnífic panorama sobre la Plana de Vic.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

http://www.gurb.cat/index.php?tipus=5&info=54

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

maig de 2016

Coordenades:

  Decimals: 41.9553573   2.2220278
Sexagesimals: 41º 57' 19.29" N     2º 13' 19.3" E

 

Enllaços:

http://www.gurb.cat/

http://www.aldeaglobal.net/artmedieval/Sant%20Andreu%20Gurb.htm

http://www.catalunyamedieval.es/esglesia-de-sant-andreu-de-gurb-gurb-osona/

http://www.unioexcursionistavic.org/pr-c-41-sender-de-gurb/

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=4321234


  TORNAR A ROMÀNIC

348

 

© Col·lectiu Obaga 2016 -´Darrera actualització: dissabte, 16 / de setembre / 2017