SANTA MARIA DE LLERONA

 

LES FRANQUESES - el Vallès Oriental


 (...)

Santa Maria de Llerona és una església d'origen preromànic, datada l'any 990. És l'església parroquial des de 1575, ja que abans ho era l'ermita de Sant Iscle ubicada a prop de Can Guilla.

La planta de l'església, que encara roman, és de creu llatina amb tres absis quadrats, que conserven el record preromànic. El portal amb una arquivolta recolzada sobre columnes amb capitells decorats i les finestres de doble esqueixada evidencien l'obra del segle XII. A la banda interior els brancals presenten decoració estriada que continua a l'arc que suporta. Seguidament hi ha dues columnes llises amb capitells figurats amb una arquivolta de secció circular del mateix gruix que les columnes, amb ornamentació en entreteixits. L'arquivolta exterior és d'aresta bisellada. Al capitell de l'esquerra es representa un mascaró entre fulles d'acant i, en el capitell de la dreta, es representa a la Verge damunt un coixí entre dos àngels. Probablement és l'escena de l'assumpció.

A l'angle entre la nau i el transsepte hi ha dues capelles laterals, a les quals s'accedeix des dels braços del transsepte que fan de base a les dues torres del segle XV, d'alçada desigual. La capella de l'esquerra fou ampliada el segle XVII. El 1900 fou construïda com a prolongació del braç esquerre del transsepte, la capella del Santíssim, actualment tapiada. A l'interior de l'església, sobre l'entrada, hi ha el cor, d'arc rebaixat. La sagristia és obra de finals del segle XVI.

Culmina la façana un campanar d'espadanya de quatre obertures, refet el 1762.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Maria_de_Llerona


ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

novembre de 2016

Coordenades:

Decimals:41.6496921  2.3000187
Sexagesimals:41º 38' 58.9" N  2º 18' 0.1" E

 

Enllaços:

http://www.lesfranqueses.cat/

http://www.llerona.org/

http://www.aldeaglobal.net/artmedieval/Santa%20Maria%20de%20Llerona.htm

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/12/santa-maria-de-llerona.html

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/llerona-les-franqueses-del-valles-7511401

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/llerona


  TORNAR A ROMÀNIC

327

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2019 -´Darrera actualització: domingo, 08 / septiembre / 2019