SANT ESTEVE DE MARENYÀ

 

TALLADA D'EMPORDÀ - el Baix Empordà


 


(...)

L’església de Sant Esteve, d’una nau amb absis semicircular, és un notable edifici d’època romànica. El monument que avui podem apreciar correspon a diferents fases constructives. A grans trets, es pot dir que la major part de l’estructura conservada —murs laterals de la nau i l’absis construït amb petits carreus mal escairats— pertany al Romànic II (segles X-XII). Segurament també són d’aquest període l’arc triomfal i la volta de l’absis decorada amb pintures murals. A l’exterior de la capçalera es conserva la decoració llombarda així com una petita porta lateral a migdia de la nau.

La façana oest fou renovada en un període més avançat, cosa que es dedueix per la portalada d’arcs en degradació típica del Romànic III (segles XII-XIII). També és d’aquest període l’aparell de carreus ben escairats i allisats que trobem a la meitat inferior del frontis. En aquest període o una mica més tard fou renovada una part de la volta. En el mur lateral de migdia hi ha una làpida gòtica datada del 1320.

La fortificació de l’edifici es va dur a terme als segles XV-XVI, quan, sobre el temple romànic, es va alçar un mur (que dobla l’altura de l’edifici original), amb dues filades d’espitlleres i un sol rest de sageteres i obertures rectangulars en la part superior. Posteriorment, s’hi adossaren dos contraforts. El ràfec de la teulada actual està decorat amb triangles vermells sobre blanc. La pila beneitera, del segle XVI, tenia 4 testes en relleu de les quals se’n conserven tres.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

http://www.latallada.cat/patrimoni/romanic-2/romanic/ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

novembre de 2021

Coordenades:

Decimals:42.0920255  3.0465538
Sexagesimals:42º 5' 31.3" N  3º 2' 47.6" E

 

Enllaços:

http://www.latallada.cat/

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=9682

https://www.artmedieval.net/sant%20esteve%20maranya.htm

http://cat.romanic.eu/catalunya/baix-emporda/....sant-esteve-de-marenya-s-xii/

https://www.catalunyamedieval.es/esglesia-fortificada-de-sant-esteve-de-maranya-......

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/marenya


  TORNAR A ROMÀNIC

28

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2021 -´Darrera actualització: sábado, 11 / diciembre / 2021