SANTA MARIA DE CORNET

 

SALLENT - el Bages


 


És una obra romànica de finals del segle XII, és d’una sola nau i capçada cap al costat de llevant per un absis el perímetre del qual no arriba al semicercle.

La nau té planta trapezial, ja que s’estreny a mesura que es va apropant a l’absis, està recoberta amb una volta de canó, i l’absis amb una volta de quart d’esfera. Entre l’absis i la nau s’interposa un petit cos d’edifici, a manera de cor, cobert amb volta de mig punt. A prop del presbiteri, en els murs laterals, es despleguen dues capelles, disposades a manera de creuer.

De la capella del sud en surt el campanar de torre sobreafegit al segle XVII.

L’absis és embellit amb una cornisa motllurada ornada amb botons, sobre la qual encara gira un fris, molt estret i força deteriorat, engalanat amb elements geomètrics consistents en creus aspades incloses dins rectangles. També en aquest absis hi ha una bonica finestra de doble esqueixada, rematada amb un arc de mig punt fet amb petites dovelles.

A l’intradós de l’arc hi ha una arquivolta treballada amb entrellaços de vímets que reposen sobre dues columnes coronades amb capitells i àbacs. Els capitells mostren una àguila que desplega les seves ales.

A l’interior de l’església es repeteix la mateixa estructura, tot i que els capitells, han estat esculpits amb temes diferents. En un d’ells hi ha unes fulles acanalades combinades amb testes de llop, i en l’altre hi ha un home amb una túnica que departeix les branques d’un arbust.

L’aparell de l’edifici, no és uniforme, sinó que ha estat fet amb blocs de pedra de mides diferents, segons el lloc on són situats.

 

Llegir més a: 

http://cen.navas.cat/santa-maria-de-cornet/ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

novembre de 2013

Coordenades:

Decimales:41.895266  1.9373721
Sexagesimales:41º 53' 43" N  1º 56' 14.5" E

 

Enllaços:

www.sallent.cat

http://www.artmedieval.net/Barcelona/Santa%20Maria%20Cornet.htm

http://percaminsdelbages.blogspot.com/2008/02/cornet-.......html

http://www.catalunyamedieval.es/esglesia-de-santa-maria-de-cornet......

http://www.totnavas.com/cen/ermita_cornet.htm

http://mdc.cbuc.cat/cdm/ref/collection/afceccf/id/4505

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=9115774


  TORNAR A ROMÀNIC

190

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2022 -´Darrera actualització: domingo, 20 / febrero / 2022