SANT VICENÇ DE TORELLÓ

 

SANT VICENÇ DE TORELLÓ - Osona


 


L'església de Sant Vicenç de Torelló es troba en el nucli antic del poble, sobre un promontori, oberta a una plaça. Actualment, és una església de tres naus, la central coberta amb volta de canó, amb capçalera d'absis semicircular a la nau central, orientada a llevant, i una absidiola restituïda en la restauració, també semicircular, orientada a migdia.

La portalada barroca de 1624 és formada per una porta allindada de blocs de pedra ben tallats. A la part superior té un frontó circular tallat amb una fornícula al mig amb la imatge de Sant Vicenç. És un edifici d'evolució i configuració complexa. Al segle XI era un edifici d'una sola nau i capçalera semicircular que tenia l'accés a la façana sud i al qual, poc després, s'hi afegí, el campanar de torre al mur de tramuntana.

Al segle XII es refà la capçalera per l'absis actual i s'afegeix l'absidiola de migdia. Un segle més tard s'afegeix una galilea que comprèn tota la façana de migdia l'estructura de la qual és perfectament visible. En època gòtica s'obren les capelles de tramuntana i en el segle XVII s'incorpora el porxo creant la tercera nau i al segle XIX se substitueix l'absidiola per una sagristia de planta quadrada.

Campanar de torre de planta quadrangular, de quatre cossos amb decoració llombarda: arcs cecs i una alineació de dents de serra a la part superior. Les obertures són variades. Una finestra espitllera situada a la façana de llevant del primer pis, una finestra d'arc de mig punt a cadascuna de les façanes del segon pis i una finestra geminada d'arc de mig punt a cadascuna de les façanes del tercer i quart pis. L'aparell és de filades de carreus de pedra units amb argamassa de calç. La coberta és piramidal a quatre aigües feta amb lloses de pedra i coronada amb un parallamps.

...

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/23841ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

abril de 2012

Coordenades:

Decimals: 42.0616986  2.2738739
Sexagesimals: 42º 3' 42.1" N  2º 16' 25.9" E

 

Enllaços:

www.santvicencdetorello.cat

http://www.aldeaglobal.net/artmedieval/Sant%20vicenc%20torello.htm

https://territori.gesbisaura.cat/esglesia-parroquial-de-sant-vicenc-de-torello/

https://elromanic.wordpress.com/2017/08/02/sant-vicenc-de-torello-sant-vicenc-de-torello/

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/12/goigs-sant-vicenc-sant-vicenc-de.html

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/san-vicenc-de-torello


  TORNAR A ROMÀNIC

14

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2023 -´Darrera actualització: domingo, 21 / mayo / 2023