SANTA MARIA DE VILAMACOLUM

 

VILAMACOLUM - l'Alt Empordà


 


L'església de Santa Maria de Vilamacolum es troba situada als afores del nucli, a la carretera de Sant Pere Pescador a Vilamacolum. És un temple d'una sola nau amb absis semicircular, bastit en dues etapes ben difernciades. La capçalera semicircular i un tram de la nau que s'hi afegeix, pel tipus d'aparell, per la disposició i la talla dels carreus i per les altres estructures conservades han d'ésser considerats com una part de la construcció que es degué alçar al segle XI. D'altra banda, el sector de l'edifici amb aparell de carreuada correspon a la reconstrucció obrada en època romànica avançada, que no es conclogué i que hom pot considerar bastida als segles XII i XIII.

Al frontis o la façana de ponent hi ha la portalada, la forma rectangular de la qual és producte d'una reforma dels segles XVII i XVIII; sobre la llinda és encara visible un arc de mig punt romànic, de dovelles ben tallades, qe pertany a la porta anterior. Al centre del mur hi ha una finestra de doble esqueixadai arcs de mig punt, que havia estat substituïda per una petita rosassa i que les obres de restauració retornaren al seu aspecte inicial.

Sobre la façana es dreça un campanar d'espadanya, format per tres pilastres quadrangulars de carreuada, que posteriorment havien estat unides mitjançant dos arcs fets amb rajols. Aquest campanar ara és coronat per una teulada de doble vessant, amb l'eox transversaql, sostinguda per tres bigues que travessen les pilastres.

A la part alta de la façana, sota el campanar i vers el costat meridional, hi ha dues carteles grosses que devien sostenir un matacà. El mur frontal és fet de carreus grossos ben escairats i té un sòcol o basament poc destacat amb el mateix tipus de material. Als murs de les capelles hi ha reutilitzats els carreus procedents dels espais de llenços romànics que s'esbotzaren en construir-les. La part de l'església descrita fins ara havia estat fortificada amb murs que doblaven l'alçada dels murs romànics. Aquesta obra defensiva es convertí més tard en un simple terrabastall, coberta amb teulada de doble vessant. Aquesta obra ha estat restaurada en les darreres obres de restauració, i només s'ha conservat un fragment de poca alçada, fins a l'alçada de la volta que cobreix la nau.

L'extrem oriental de la nau, i l'absis semicircular, són les restes més antigues del monument. Aquest fragment primitiu de la nau té menys amplada que la part ja descrita. El parament de l'absis i de l'extrem oriental de la nau, que són més antigues de l'edifici, contrasta amb la construcció de carreuada dels altres murs de l'església. Al centre de l'absis hi ha una finestra d'un sol vessant i arcs de mig punt, l'exterior monolític; una obertura idènti ca que es troba al mur meridional de la nau. L'absis té una volta de quart d'esfera i s'obre per mitjà d'un plec de mig punt. Aquest arc i la coberta de canó del tram antic de la nau han hagut de ser reconstruïts durant els recents treballs de restauració.

A l'interior és ben pales la diferència entre els aparells de l'extrem oriental del temple, més primitiu i la resta de la nau, construïda amb carreus. Aquesta part té una coberta de creueria tardogòtica dividida en tres crugies. Les claus de la volta són senzilles i les impostes dels arcs torals, igial que els nervadures, presenten una decoració esculpidfad de caire molt popular. El tema més repetit són les testes humanes. (...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/......ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

novembre de 2008

Coordenades:

Decimals:42.1950132  3.0584438
Sexagesimals:42º 11' 42" N  3º 3' 30.4" E

 

Enllaços:

http://www.vilamacolum.cat/coneix/llocs-dinteres/esglesia-de-santa-maria/

https://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Maria_de_Vilamacolum

https://www.catalunyamedieval.es/esglesia-fortificada-de-santa-maria-de-vilamacolum....

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=5040

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2014/10/esglesia-parroquial-de-santa-maria.html

https://www.youtube.com/watch?v=vbZQdm7559U

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/vilamacolum


  TORNAR A ROMÀNIC

127

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2021 -´Darrera actualització: domingo, 07 / noviembre / 2021