SANTA MARIA DE PUIG-REDON

 

LLADURS - el Solsonès   


 


 

(...)

Es tracta d’un edifici d’una nau de planta rectanguiar, coronat a llevant per un absis semicircular. De la construcció romànica resta bàsicament l’absis; els murs laterals i el frontis són posteriors. Totes dues parts es distingeixen bé pel tipus de parament: el de l’absis i dels extrems dels murs laterals amb els quals s’uneix és de carreus grossos ben picats, escairats i posats formant filada; el de la resta de l’edifici és de factura molt més matussera, amb pedres desbastades i força més irregulars. El mur de tramuntana, a 1 m del seu extrem de llevant, és rebotit a l’entorn de la unió entre la part romànica i la posterior.

L’absis té centrada una finestra de doble esqueixada —cegada a l’interior—, amb arc de mig punt tallat en un carreu rectangular. Alhora, a diferents carreus del mateix absis hi ha picada una creu, possible senyal del picapedrer. La coberta de l’edifici és de dos vessants, i versemblantment fou rebaixada.

La porta d’accés a l’església es troba actualment a ponent. L’interior de la nau ha estat cobert amb embigat de fusta de dos vessants.

Hi ha un retaule repintat i groller datat del 1812, any en el qual possiblement foren efectuades a l’edifici una bona part de les reformes, sobre l’original, que cal datar el segle XII.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-1312802.xml

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

abril de 2019

Coordenades:

Decimals:42.0579239  1.4034831
Sexagesimals:42º 3' 28.5" N  1º 24' 12.5" E

 

Enllaços:

http://www.lladurs.cat/portada.php?id=20

http://www.artmedieval.net/castella/Lleida/Santa%20Maria%20de%20Puigredon.htm

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/lladurs


  TORNAR A ROMÀNIC

2029

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2021 -´Darrera actualització: domingo, 31 / enero / 2021