sant just i sant pastor, NOVA

 

ODÈN / La Valldan - el Solsonès   


 


(...)

Situada al nucli de la Valldan, és un edifici d'una sola nau de planta rectangular, cobert amb volta de canó i capçat a la banda SE per un absis que supera el semicercle en planta. A l'interior, arrebossat i pintat, es pot comprovar com l'absis ha sofert una reforma posterior, en la qual es va intentar donar-li forma rectangular tallant els muntants de l'arc que inicia l'absis. Actualment només es veu la curvatura originària prop de la seva finestra central.

L'absis s'obre a la nau mitjançant un arc pre-absidal de mig punt. La nau té un arc toral i al mur sud un arcosoli practicat al gruix del mur.

Tota la construcció presenta un parament a base de carreus disposats en filades uniformes i treballats a cops de maceta. L'absis descansa damunt un sòcol de pedres més grosses que la resta de la construcció i és resseguit, a l'igual que els murs laterals de la nau, per una cornisa de pedres trapezoïdals. La porta, oberta posteriorment, és al frontis i damunt seu hi ha una finestra rectangular de doble esqueixada.

La porta romànica, d'arc de mig punt, es troba tapiada i encara es pot veure al mur S. En aquest mateix mur hi ha una finestra d'una esqueixada, coronada per un arc de mig punt, i a l'absis hi ha dues finestres del mateix tipus.

Al frontis s'alça un campanar de cadireta amb dues finestres d'arc rebaixat, adovellat, molt malmeses. Al mur N hi ha adossada una sagristia. Per l'aparell es pot datar aquesta construcció dins el segle XII, seguint un estil romànic rural. A l'interior es conserven un sarcòfag i una sepultura datats del segle XII-XIII.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/......

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

abril de 2019

Coordenades:

Decimals:42.0940956  1.3495629
Sexagesimals:42º 5' 38.7" N  1º 20' 58.4" E

 

Enllaços:

http://www.oden.cat/

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Just_i_Sant_Pastor_de_la_Valldan

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/valldan-roc-del-migdia-sant-just-i-pastor-44474468

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gr-1-etapa-14-oden-sant-just-oliana-23929914

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/canalda


  TORNAR A ROMÀNIC

2022

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2019 -´Darrera actualització: domingo, 20 / diciembre / 2020