SANTA MARGARIDA DEL SOLER DE TIMONEDA

 

LLADURS - el Solsonès   


 


 

Ubicada en la propietat actual del Soler de Timoneda, aquesta església pre-romànica de la que queden els vestigis de la primitiva façana presentava una sola nau i absis trapezoidal. És esmentada en una transacció de l’any 999.

Originàriament era més llarga i estava coberta amb un entexeinat de fusta. Posteriorment es va alçar el sostre al nivell actual i s’hi construí la volta de maó que es conserva actualment.

La paret del migdia presentava una curiositat, única en l’estructura d’aquestes esglésies, que cridava fortament l’atenció: l’absis tenia una gran llosa amb obertures en forma de ferradura. La gent del país atribuïa a aquesta pedra una virtut preventiva contra el mal part de les dones i contra les xacres de les bèsties.

Encomanant-se a Santa Margerida penjaven les seves esquelles en els forats, que per aquest motiu rebia el nom de “roc de les esquelles”.

Per veure’l, us haureu de passejar pel nucli antic de Solsona ja que va ser traslladat a la casa de la propietaria en aquesta vila.

 

LLEGIU TOT EL TEXT A:

http://www.lladurs.cat/art_rural.php?id=61&fit_id=68

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

abril de 2019

Coordenades:

Decimals:42.063375  1.487812

 

Enllaços:

http://www.lladurs.cat/portada.php?id=20

https://elromanic.wordpress.com/2016/10/11/lladurs-santa-margarida-del-soler/ https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/lladurs


  TORNAR A ROMÀNIC

2017

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2020 -´Darrera actualització: sábado, 28 / noviembre / 2020