SANT PERE DE CAPDEVILA

 

LLADURS - el Solsonès   


 


 

 

Es tracta d’un edifici d’una nau de planta rectangular, de dimensions molt reduïdes (3,80 × 5,50 m), amb un absis semicircular orientat a llevant i obert directament a la nau.

És bastit damunt la roca, i l’aparell constructiu el formen pedres desbastades posades en filada, seguint les formes característiques del segle XI, o de moltes esglésies rurals del principi del segle XII.

A l’absis, lleugerament descentrada a tramuntana, hi ha una finestra de doble esqueixada, coronada per un arc de mig punt, obert en un bloc de pedra tosca ja força malmès.

La porta, de mig punt i adovellada, és al costat de ponent. La coberta, que era de dos vessants, és esfondrada, llevat de la part cònica corresponent a l’absis, en la qual hi ha lloses.

A l’interior, embrossat, a mà esquerra del mur de ponent, bo i entrant, hi ha una pica circular collada a la paret; a l’absis, obert amb arc de mig punt, destaca a mitja altura una biga de secció triangular, collada longitudinalment a les bandes laterals del mateix absis, i que possiblement tenia la funció de sostenir una imatge o un petit retaule, o làmpades. També a l’abis, a la banda de migjorn, hi ha oberta una excavació quadrada.

 

 

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://www.enciclopedia.cat/EC-CATROM-1313201.xml

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

abril de 2019

Coordenades:

Decimale: 42.0988884  1.572778
Sexagesimals: 42º 5' 56" N  1º 34' 22" E

 

Enllaços:

http://www.lladurs.cat/portada.php?id=20

http://www.lladurs.cat/art_rural.php?id=61&fit_id=70

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/sant-pere-de-capdevila-12908504

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/lladurs


  TORNAR A ROMÀNIC

1909

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2019 -´Darrera actualització: domingo, 23 / junio / 2019