SANTA MAGDALENA DEL MENDRAT

 

MONTELLÀ I MARTINET - la Cerdanya


 


 

(...)

Es tracta d’un edifici de dimensions reduïdes, de nau única, capçada per un absis semicircular. Fins fa pocs anys, que el seu propietari hi va començar obres de restauració, es trobava en un lamentable estat de conservació. Abandonada, hom li havia llevat les lloses de la coberta, de manera que la volta era a la intempèrie. La neu, les pluges i els vendavals havien provocat la ruïna parcial de la volta de l’absis i estava a punt de passar el mateix a la nau. L’esvoranc de la porta, oberta a migdia, s’havia engrandit tant, que havien caigut els brancals i les dovelles. En la recent restauració, encara en curs, entre altres intervencions, hom ha refet la volta de la nau i l’absis, i també la porta.

Les gruixudes parets que suporten la volta apuntada que cobreix la nau són de carreus de mida mitjana, de formes allargades, ben treballats, i el nucli és farcit amb pedruscall i argamassa. La volta és de pedres planes disposades en forma de plec de llibre, i carrega sobre les parets directament sense cornisa d’imposta.

Un pedrís a cada costat de la nau perquè s’hi assegués la gent, de llarg a llarg de la paret, és l’únic complement d’aquesta església, que no té ni espadanya, per bé que en devia haver tingut. (ara sí, després de la restauració)

L’edifici té tres finestres, originàriament totes de doble esqueixada i arc de dovelles rústegues. Abans de la restauració, la de l’absis era paredada i la de migdia havia perdut algunes dovelles i part del brancal, amb l’arc deformat. La finestra de la façana de ponent, esbalandrada, és tapada amb un fragment de làpida, amb un calat en forma de quadrifoli, que conté una inscripció molt erosionada, difícil d’interpretar.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://www.enciclopedia.cat/EC-CATROM-0719201.xml?destination=node/945783ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

juny de 2018

Coordenades:

Decimals: 42.3459474  1.7021664
Sexagesimals: 42º 20' 45.4" N  1º 42' 7.8" E

 

Enllaços:

http://montellamartinet.ddl.net/  

http://calaix.gencat.cat/handle/10687/81712

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/06/santa-magdalena-de-mandrat-montella.html

https://elromanic.wordpress.com/2017/01/17/santa-magdalena-de-mendrat-montella

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/11/santa-magdalena-de-mendrat-montella-i.html

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/montella


  TORNAR A ROMÀNIC

1906

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2019 -´Darrera actualització: dissabte, 15 / de juny / 2019