SANT martí de la corriu 

 

GUIXERS - el Solsonès   


 


 

(...)

Aquesta església ha patit diverses mutilacions i afegits al llarg del temps. A la capçalera de l'absis original se'n va construir un altre, també quadrat. Al cantó nord hi ha l'afegit d'una capella, una sagristia i un campanar d'espadanya amb dues finestres d'arc de mig punt. Al frontis, refet de nou, hi ha una gran portalada gòtica que conserva encara la ferramenta de la portalada romànica. Aquests ferros estan força malmesos; el motiu és una estreta cinta horitzontal acabada en dues volutes, combinada amb un altre semblant, però més curta i creuant-ne verticalment, també hi ha algunes petites incisions en aquestes cintes. És segurament una obra d'un artesà popular.

De les finestres originals només en queda una al mur meridional, les altres dues existents són posteriors; totes tres tenen una llinda monolítica on s'ha retallat un arc de mig punt. La finestra que està oberta a l'absis original és d'una esqueixada una altra és de dues esqueixades i l'altre és de parets paral·leles.

Al mur oest de la capella afegida hi ha una escala adossada que puja fins a la coberta. A l'interior les voltes són apuntades, igual que els arcs de les capelles i els dos preabsidals en degradació que substitueixen l'antic mur de l'absis primitiu i que donen pas a l'absis nou. L'interior és enguixat i repintat. La coberta és a dues vessants.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Mart%C3%AD_de_la_Corriu

 

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

octubre de 2015

Coordenades:

 Decimals: 42.151723   1.6537254
Sexagesimals: 42º 9' 6.2" N     1º 39' 13.41" E

 

Enllaços:

http://guixers.ddl.net/layout_index.php

https://ermromguixers.wordpress.com/4-st-marti-de-la-corriu/

http://www.catalunyamedieval.es/esglesia-de-sant-marti-de-la-corriu-guixers-solsones/

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=8200873

http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1952049


  TORNAR A ROMÀNIC

1710

 

© Col·lectiu Obaga 2016 -´Darrera actualització: dissabte, 09 / abril / 2016