SANTa magdalena de montpalau 

 

ARGELAGUER - la Garrotxa   


 


 


(...)

L`edifici és una petita construcció romànica de començaments del segle XIII, formada per petits carreus ben alineats amb una ampliació posterior que es va fer aprofitant el pòrtic antic després de tapiar-lo per fer-ne un de nou. Es compon d´una sola nau rectangular amb volta de canó, absis semicircular a llevant, porta d´entrada amb porxo a ponent í no té sagristia.
A ponent, hi ha un porxo ampli amb una paret petita que té un passant a cada costat. El terra és empedrat. Des d´aquest indret es poden contemplar unes magnífiques vistes panoràmiques del poble d´Argelaguer i les Valls dels rius Llierca i Fluvià i de l´Alta Garrotxa. El porxo està subjectat per dos pilars quadrats de pedra i un embigat de fusta amb teulat a dos pendents. Aixopluga la porta principal, rectangular i de dos batents, i a cada costat una finestra quadrada de doble esqueixada amb una reixa. Des d´aquestes obertures es pot veure l´interior de la capella. Al costat de migdía de la porta, hi ha una petita pica beneitera de pedra decorada amb una creu. Tot l´espai de porta i fínestres està enguixat de color blanc i forma un sol marc. Per d´amunt el porxo, i seguint la façana, s´aixeca el campanar d´espadanya amb teulat a dues aigües, d´un sol ull i sense campana, les seves funcions són realitzades per una llanta de vehicle que penja del porxo.
A les parets laterals, s´hi observa un sobrealçament de la coberta deixant un espai buit de ventilació d´amunt la volta. També s´hi pot veure una espitllera cegada al costat de migdia.
La capçalera es troba a llevant, amb l´absis semicircular que té una finestra central quadrada, actualment tapiada. El teulat no està sobrealçat.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

http://llierca.wordpress.com/2011/09/01/l%C2%B4esglesia-de-santa-magdalena-d%C2%B4argelaguer/


ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa per més detall)


Data de la fotografia:  

octubre de 2011

Coordenades:

  Decimals: 42.206112   2.608938
Sexagesimals: 42º 12' 22" N     2º 36' 32.18" E

 

Enllaços:

http://www.argelaguer.cat/

http://www.artmedieval.net/Santa%20Magdalena%20de%20Montpalau.htm

http://quimbou.blogspot.com........castell-de-montpalau-i.html

http://ca.itinerannia.net/........-santa-magdalena-de-montpalau/

http://www.catalunyamedieval.es/castell-de-montpalau-la-garrotxa/

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2009/01/argelaguer-medieval.html


  TORNAR A ROMÀNIC

1314

 

© Col·lectiu Obaga 2013 -´Darrera actualització: diumenge, 22 / març / 2015