SANT MATEU DEL BOSC

 

Premià de Dalt - el Maresme


 


 

(...)

Edifici d'una sola nau amb absis que no es diferencia per cap ressalt en la seva part exterior. L'absis és de planta semicircular amb una finestra central de doble esqueixada i arc de mig punt. Planta rectangular de 6,50 X 5,25 m, molt curta respecte a l'absis cosa que fa pensar que es devia refer amb la pedra antiga a partir del 1498 i amb una llargada més curta. La nau és coberta amb volta de canó i l'absis amb volta de quart d'esfera, ambdues amb coberta de teula, a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana principal on s'alça un campanar d'espadanya d'un sol ull, de construcció tardana, i singular per la seva posició transversal a la façana. L'absis i els murs laterals són fets amb pedra tallada, de mida força gran ben posada en filades. A la part baixa del mur de tramuntana hi ha una base de carreus ben alineats i tallats a fil, datable amb cronologia del segle XII.

A l'alçada de 2,5 m s'observa un fris que decora tot el perímetre i a partir del fris, un metre més de mur amb aparell diferent que ens mostraria un enrunament de la volta i reparació en el segle XVI.

La capella de Sant Mateu deu tenir el seu origen al segle x com la majoria d'ermites de la comarca. És probable que el culte es remuntés a l'època visigòtica i que aquesta església subsistís fins a la construcció de la capella actual al segle XII.

(...)

LLEGIU TOT EL TEXT A:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Ermita_de_Sant_Mateu_del_Bosc

 ACCESSOS (Cliqueu sobre el mapa de la dreta per més detall)


Data de la fotografia:  

març de 2020

Coordenades:

Decimals:41.5168719  2.3287262
Sexagesimals:41º 31' 0.7" N  2º 19' 43.4" E

 

Enllaços:

http://www.premiadedalt.cat/el-poble/llocs-d2019interes/ermita-de-sant-mateu

https://joanmolar.wordpress.com/2015/11/18/el-sant-mateu/

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/ermita-de-sant-mateu-del-bosc......

https://ca.wikiloc.com/rutes/a-peu/espanya/catalunya/premia-de-dalt

https://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/premia-de-dalt


  TORNAR A ROMÀNIC

80

 

© Col·lectiu Obaga 2007-2020 -´Darrera actualització: domingo, 03 / mayo / 2020